Flera politiker har kritiserat kommunledningen för hemlighetsmakeri vid planerna på att sälja Gottsunda centrum. Om affären genomförts som planerat i våras hade den omfattat från hundratals miljoner till någon miljard kronor, enligt personer med insyn.
Stefan Hanna, politiskt obunden ledamot i fullmäktige, anser att kommunledningen i fallet med Gottsunda centrum inte agerat med tillräckligt stor öppenhet.
– Det handlar om medborgarnas pengar och insynen i de här affärerna, som rör enorma värden, måste öka. Kommunledningen har bestämt att tillgångar ska säljas för att minska låneskulden. Men då får inte fastigheter avyttras till vilket pris som helst, säger Stefan Hanna (–).
Han anser att kommunen inför försäljningen av Gottsunda centrum agerat oprofessionellt.
– Kommunledningen hade en egen agenda där man till exempel försökte skriva ner värdet på Gottsunda centrum för att affären inte skulle framstå som alltför dålig, hävdar han.
Enligt Stefan Hanna har han försökt ta reda på hur mycket kommunen betalat de konsulter som anlitats för Gottsunda centrum–affären.
– Jag bad kommunen om informationen men fick den aldrig. Att öppenheten måste bli bättre handlar både om att undvika korruption och att medborgarna ska få information om hur kommunen hanterar de här affärerna, säger Stefan Hanna.
Är det inte viktigt att reglerna om affärssekretess följs?
– Jo, under budgivningar behövs det självklart men i övrigt måste det vara full öppenhet.
Erik Pelling har i en tidigare UNT-artikel tillbakavisat alla påståenden om att kommunledningen försökt skriva ner värdet på Gottsunda centrum. Enligt honom har kommunen följt de värderingar som fastställts av värderingsföretag.