Kräver utredning av hvb-hem

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Lena Sommestad vill att regeringen utreder hur landets hvb-hem fungerar. Själv är hon inte främmade för att införa vinsttak om det behövs.

Lena Sommestad, nytagen bild som hon själv vill att vi använder då den tidigare är gammal.  *** Local Caption *** Lena Sommestad

Lena Sommestad, nytagen bild som hon själv vill att vi använder då den tidigare är gammal. *** Local Caption *** Lena Sommestad

Foto: ---

Uppsala2013-06-04 10:33

Utspelet kommer efter UNT:s artikelserie om missförhållandena och socialstyrelsekritiken mot ett av Frösundakoncernens hvb-hem, Järlebo. Anställda på hemmet har bland annat vittnat om hur de inte fått sätta in extra personal vid behov för att det skulle bli för dyrt, trots att Frösunda koncernen år 2011 redovisade en ackumulerad vinst på 230 miljoner kronor.

I ett brev till barn- och äldreminister Maria Larsson kräver nu Lena Sommestad svar på vad regeringen gör för att förhindra att ägare till vinstdrivna hvb-hem att ta ut vinst på bekostnad av kvalitet.
– Vi vet väldigt lite om hur det fungerar på hvb-hemmen. Det har aldrig utretts. Nära hälften av dem är privata och vinstdrivna och efter UNT:s artiklar finns det skäl att tro att det kan vara så att det inte alltid ger den vård de intagna ungdomarna behöver. Det vill jag att regeringen utreder, säger hon.

Enligt Lena Sommestad saknar personalen vid hälften av landets vårdboenden för unga tillräcklig kompetens. Förra året hade vart femte hem så stora brister att Socialstyrelsen krävde åtgärder.
Hon anser att hvb-sektorn har hamnat i skuggan av debatten om vinstuttag inom vård och skola. Där kan i alla fall de elever som inte är nöjda byta till en annan skola.
– På hvb-hemmen är man placerad av en kommun. Det handlar om ungdomar som är väldigt utsatta. Vi vet att många hem är små. Kanske tar man emot en ungdom fast man inte har resurser för att öka vinsten. Jag vet att regeringen är medveten om de här problemen och jag hoppas få ett snabbt svar av Maria Larsson.

Själv anser Lena Sommestad att möjligheterna att ta ut vinst från hvb-sektorn bör begränsas. Hon vill se ett system som mer fokuserar på kvalitet.
– Det kan handla om att man sätter upp krav på hur mycket personal ett hem måste ha. Det ska inte vara möjligt att ha en låg kvalitet. Nästa steg kan vara att införa ett tak för vinster. Bakom vårdbolagen står ofta stora riskkapitalbolag. Med förändringar kan vi få in en helt ny typ av företag på marknaden, säger hon.

Varför tror du inte det skett när diskussionen varit så het kring vinster i vård och skola?
– Det kan bero på att färre är berörda. Runt 16 000 ungdomar placeras på hvb-hem årligen. Det handlar dessutom om en svag och utsatt grupp. Vården och skolan berör alla i landet, säger Lena Sommestad.

UNT berättade nyligen om kritiserade vårdboendet Järlebo som kunnat spara pengar genom att ha få anställda. Boendet ägs av Frösunda Holdco AB, som i sin senaste årsredovisning rapporterade en ackumulerad vinst på 230 miljoner kronor. Via avancerad skatteplanering har ägarna betalat noll kronor i skatt men upptaxeras av Skatteverket med 56 miljoner kronor. Frösunda ägs i sin tur av den engelska riskkapitalfonden Hg Capital Trusts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om