Kräver stöd till strokedrabbade

Bara drygt hälften av strokepatienterna i Uppsala är helt nöjda med stöd och hjälp de fått från landsting och kommun efter insjuknandet. Det placerar Uppsala bland de sämsta kommunerna i landet.

Genrebild hjärna.

Genrebild hjärna.

Foto: Dick Pettersson/arkiv

Uppsala2016-05-13 07:05

En rapport från Riksstroke, det nationella kvalitetsregistret för strokevårdens kvalitet, redovisar svaren på hur nöjda strokepatienter som kommit akut till olika sjukhus över hela landet är med den fortsatta vården.

Av de som fått akutvård för stroke vid Akademiska sjukhuset är 51 procent efter tre månader helt nöjda med stöd och hjälp de fått, men hela 41 procent har i Riksstrokes rapport svarat att de är bara delvis nöjda.

Strokepatienter som kommit in akut till lasarettet i Enköping har varit betydligt mera nöjda med rehabiliteringen. Av dem har 73 procent förklarat sig helt nöjda, medan 23 procent har svarat att de är bara delvis nöjda.

Hur nöjda strokepatienter är med rehabiliteringen skiljer sig åt mellan olika kommuner över hela landet, och Hjärnfonden har därför följt upp rapporten med kampanjen Fel hand, och en namninsamling där 210 000 personer, med ”fel hand” skrivit under kraven på en bättre och mera jämlik strokerehabilitering i landet.

Drygt 7 500 av namnunderskrifterna kommer från bosatta i Uppsala län. På torsdagen lämnades de till landstingsrådet Anna-Karin Klomp (KD), och till Ingrid Burman (V), ordförande i socialnämnden i Uppsala kommun. Avsikten är att understryka hur viktigt samarbetet mellan kommun och landsting är, och också Riksstrokes rapport också visar på goda exempel.

Hjärnfonden kräver bättre strokerehabilitering, och för det krävs mer resurser, individanpassning, rätt till personlig kontaktperson, samordning mellan de drabbade och vårdansvarig och ökade anslag till forskning och utveckling av innovationer för stöd av rehabilitering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om