Nu kräver kommunalrådet Mohamad Hassan (FP) skärpning av sina allianskolleger.
Redan år 2010 slog fullmäktige fast att varje verksamhetsområde inom Uppsala kommun ska erbjuda praktikplatser till grupper som har svårt att komma in på arbetsmarknaden och har socialbidrag. Förra året lovade kommunalrådet Mohamad Hassan att skapa 300 till 500 praktikplatser genom tvingande åtgärder. Kravet var att varje kommunal nämnd och bolag ska ta fram en praktikplats per trettio anställda. Det har dock inte lyckats fullt ut. En redovisning av läget som kontoret för barn-, ungdom och arbetsmarknad gjort ger bara 7 av 17 nämnder och ett av sju kommunala bolag godkänt.
– Det är upp till nämnderna att bedöma vilka verksamheter som är lämpliga att placera praktikanter i. Men jag tycker ändå att vi kommit i gång, säger uppdragsstrateg Maria Siberg.
Några nämnder har inte lyckats hitta några platser alls. Andra fler än de behöver. Totalt skulle drygt 600 platser ha skapas. Enligt redovisningen ska 407 ha kommit till. Men siffrorna är osäkra. Vissa har redovisat dem så att det inte går att skilja olika grupper av praktikanter från varandra. Nämnden för hälsa och omsorg med 2 000 anställda skulle ha tagit emot 66 praktikanter, men har bara nått hälften.
Stig Rådahl (M), som är ordförande kan inte svara på varför målet inte uppfyllts fullt ut.
– Troligen beror det på att vår verksamhet till stor del handlar om att handlägga personärenden och det kan göra det svårt att ta emot praktikanter. Men vi ska förbättra oss. Jag anser att praktiken är en viktig insats för att få människor i arbete, ett prioriterat område, säger han.
Socialnämnden för barn och unga ska bidra med sex praktikplatser men har inte lyckas skapa någon. Nämndens ordförande Anders Aronsson (FP) tror det blir svårt att klara målet.
– Vi har främst hand om socialsekreterare och det går inte att komma in i den typen av jobb som praktikant hur som helst. Vi har mycket individärenden med sekretess. Jobben kräver utbildning. Men hittar vi några platser så hugger vi dom.
Störst krav på att orda fram praktikplatser, 333 stycken, har styrelsen för vård och bildning med 10 000 anställda. Förra året blev det bara 78.
– Varför det inte blev fler kan jag inte svara på. Men det måste bli bättre och vi jobbar på det. Praktikplatserna måste vara anpassade för de som ska ha dem och det kräver mycket av arbetsplatserna. Ett sätt att ge praktikanterna den handledning som behövs skulle kunna vara att frigöra tid för cheferna så att de kan vara med ute i verksamheten. Vi kommer att kartlägga det här lite bättre. Vi är ju en bra bit från målet i dag, säger nämndens ordförande Cecilia Hamenius (FP).
Kommunalrådet Mohamad Hassan (FP) är inte alls nöjd med resultaten.
– Vi har misslyckats. Kommunen som helhet har inte jobbat tillräckligt med frågan. Jag hade önskat att varje styrelse och nämnd hade tagit sitt ansvar fullt ut. Det har de inte gjort.
För 2011 hade ni 22 miljoner kronor över, pengar som bland annat skulle gå till satsningar på arbetslösa med socialbidrag. Kan ni inte använda de pengarna?
– Det är inte pengar som fattas. Motparterna har inte gjort sitt åtagande. Jag kommer att ta en diskussion med alla berörda. Vi kan inte sitta med armarna i kors längre.