Kravbeslut får svidande kritik

Jordbruksverket och länsstyrelsen i Uppsala län riktar svidande kritik mot Krav i Uppsala. Kontrollorganisationen har underkänt och avstängt två ekologiska producenter och hävdar att de inte följt gällande regler. Länsstyrelsen ger de överklagande rätt och menar att Kravs beslut bygger på felaktiga grunder och att organisationens agerande är ett hot mot rättssäkerheten.

Uppsala2004-06-02 00:00
Förra året underkände Krav två olika producenter i södra Sverige. Krav menar att de brutit mot reglerna i EU-förordningen. De två lantbrukarna gick vidare till länsstyrelsen som nu bifaller överklagandena. Det är första gången länsstyrelsen prövar Kravs ingripande mot producenter. Den ena producenten påstods ha brutit mot överenskommen tid för upptagning av Krav-godkända betor, samt att han skulle ha blandat ihop dessa med konventionellt odlade betor. Dessutom skulle han på markerna låtit använda konstgödsel. Den andra producenter påstod Krav hade sålt konventionellt kemiskt bekämpad potatis som Krav-godkänd.

Krav beklagar
På Krav beklagar man att länsstyrelsen inte tagit till sig all den information som finns i dokumentationen över att producenterna brutit mot reglerna.
— Det borde vara självklart att länsstyrelsen ska pröva om EG-förordningen uppfylls i alla de delar vi på Krav funnit brister. Vi tillämpar en omvänd bevisbörda. Det är producenterna som måste kunna visa att de följt reglerna när de gått in i ett frivilligt system, säger Kjell Sjödahl Svensson, vice vd och certifieringschef vid Krav.

Konstgödsling och potatis
I fallet med konstgödslingen fick Krav ett tips om att sådan spridits på ekologiskt brukade marker. Då Krav genomförde en provtagning hittade man inga spår av handelsgödsel.
- Vi såg inga förhöjda kvävehalter. Personen som kom med tipset om gödslingen ville inte stå för detta offentligt. När vi tog beslutet om underkännande vägde vi också in tidigare varningar mot producenten, och hanteringen av sockerbetor, säger Kjell Sjödahl Svensson.
I fallet med potatisodlaren har Krav upptäckt att han sålt ekologisk potatis trots att han uppgett att verksamheten numera endast omfattar konventionell potatis. Krav menar att han inte själv kunnat visa att han odlat denna och att den inte är kemiskt bekämpad. Producenten hävdar att han köpt in Krav-godkänd potatis från ett annat lantbruk.
— Om så är fallet skulle en särskild kontroll av inköp och hantering krävas enligt EG-förordningen och det har potatisodlaren inte ansökt om, säger Kjell Sjödahl Svensson.

Länstyrelsen är kritisk
Länsstyrelsen i Uppsala är mycket kritisk till Kravs hanteringen av de både ärendena.
— Jag har mångårig erfarenhet av att överpröva förvaltningsbeslut och har under denna tid sällan sett en så komplicerad ärendehantering av ett myndighetsutövande organ. I ingripande åtgärder som vidtas mot enskilda måste ärendehanteringen och besluten vara tydliga för dem det berör, säger Kerstin Lagerlöf, länsassessor vid rättsenheten.
Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att brukaren skulle ha använt konstgödsel saknar all verklighetsförankring. Provtagningen visade inget och den av Krav efterfrågade dokumentationen har sänts in. Då det gäller potatisen menar länsstyrelsen att Krav inte kan visa att potatisen var konventionellt odlad.
Men länsstyrelsen ifrågasätter också ärendehanteringen som förekommer på Krav. Bland annat menar man att det inte framgår att Kravs regler i vissa fall skiljer sig och är strängare än de i EG-förordningen. Det går inte heller att veta i vilka avseenden en producent kontrolleras av endera regelverken. Kritiken gäller också diarieföringen. Handlingar finns i akten men är inte registrerade vid Krav. Inte heller finns det någon bekräftelse på att adressaten fått en handling utsänd av Krav. Därmed saknas möjlighet att bemöta Kravs graverande uppgifter innan ingripande beslut fattas.
Detta är ett ur rättssäkerhetssynpunkt högst anmärkningsvärt, skriver länsstyrelsen.
Dessutom menar länsstyrelsen att Kravs beslut innehåller felaktiga och motstridiga uppgifter, samt långa resonemang om överväganden och frågeställningar.
- Tillsynen behöver stärkas och besluten bli hanterbara så att brukarna förstår vad som gäller, säger Kerstin Lagerlöf.
Kjell Sjödahl-Svensson menar att länsstyrelsens kommentar är orättvisa.
- Vi tecknar avtal med kunderna om vilka avtal de ska följa. Den nuvarande överprövningen till EU-regler om man inte klarar att följa Kravs egna regler bidrar till att det blir så svårt och komplicerat.

Jordbruksverket mycket kritiskt
Men också Jordbruksverket är mycket kritiska. Vid det senaste tillsynsbesöket i slutet av förra året påpekade man redan de synpunkter som länsstyrelsen nu har framfört då det gäller brister i delgivning hur besluten motiveras.
— Det är i och med dessa två överklagade ärendena som vi har blivit uppmärksammade på bristerna hos Krav. Vi har reagerat på deras diskuterande argument i besluten. Det räcker inte att hänvisa till vissa paragrafer i regelboken. De vittnesuppgifter som Krav anför som bevis när det gäller konstgödslingen anser vi också vara helt utan värde, säger Conny Öhman, jurist vid växtodlingsenheten vid Jordbruksverket.
Enhetschefen Gabriella Cahlin vill inte uttala sig om tidigare underkännande och avstängningar av Krav kan ha gjorts på felaktiga grunder. Enligt kontrollorganisationen underkänns årligen två till tre producenter sedan de inte följt reglerna.

UNT-fakta


Eftersom den ekonomiska föreningen Krav har sitt säte i Uppsala faller det på länsstyrelsen i Uppsala län att pröva de beslut om avstängning och underkännande som den privata organisationen tar. Krav har medlemmar inom bland annat livsmedelsindustri och detaljhandel.
Krav är kontrollorganisation för Krav-märkta produkter, men också av regeringen godkänd att kontrollera om ekologiska producenter följer EU-förordningen. Organisationen har 30 kontrollanter som arbetar över hela landet.
Då det gäller EU-förordningen är Livsmedelsverket och Jordbruksverket tillsynsmyndigheter vid Krav.




Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om