Krav på smittskydd i vården engagerar DO

Kravet på smittskydd i vården och muslimska kvinnors religiösa klädkod kan ställa till problem. Diskrimineringsombudsmannen, DO har tagit initiativ till diskussioner på Akademiska sjukhuset för att nå samförstånd om vårdhygien och klädkod.

Uppsala2008-02-27 00:01
I slutet av förra året beslutade Socialstyrelsen att anställda i vården inte längre får ha långärmat i kontakt med patienterna. I den nya författningssamlingen heter det också att arbetskläder ska bytas dagligen eller ännu oftare, att händer och armar ska vara fria från klockor och smycken.

Syftet är att begränsa risken för vårdrelaterade infektioner.
Krav på kortärmat kan vålla problem, exempelvis kolliderar kravet med muslimska kvinnors religiösa klädkod att bära långärmat.
- Det är svårt att få ihop det här. Det kan bli problem, men det är därför vi ska diskutera frågan, vi vill förebygga och hitta praktiska lösningar, säger Eva Wikström, förhandlingschef vid Uppsala läns landsting.

I arbetsgruppen som ska diskutera frågan ingår DO, representanter för sjukhuset som är kunniga om smittskydd och hygien, fack och arbetsgivare samt företrädare för muslimska kvinnor i landet.
Vad händer med den som är väldigt strikt i sin tro och vägrar arbeta i kortärmat?
- Långärmat går stick i stäv med arbetet att förebygga multiresistenta bakterier i vården. Redan vid en anställning måste vi klargöra vad det som gäller, säger Eva Wikström.

Agneta Wiberg är ordförande för Vårdförbundet i Uppsala län. Hon känner inte till något fall där religiösa klädkoder skapat problem i vården.
- Jag vill inte vara med om någon diskriminering, men för mig är patientsäkerheten viktigast. Vi måste förhindra att patienterna blir sjuka, säger Agneta Wiberg som tror att det går att hitta en lösning i frågan.

Hon framhåller vikten av att arbetsgivaren innan anställning ger den arbetssökande information om vilka förutsättningar som gäller för yrket.
Enligt Ann-Christin Hartman vid DO kan det vara problem för muslimska kvinnor som vill bära långärmat i vården.
- Vi har haft flera förfrågningar om det här. Kan vi åka till månen borde vi kunna resonera oss fram till en lösning, säger hon.
Ann-Christin Hartman anser att det finns flera faktorer som måste vägas in när man fattar beslut om klädregler i vården.

Smittskyddet väger tungt, men religionsfriheten och arbetsgivarens skyldighet att anpassa arbetsplatsen så att den lämpar sig för alla är också viktiga faktorer.
- Därför är det bra när flera parter som är insatta i frågan sätter sig ned för att hitta en praktisk lösning, säger Ann-Christin Hartman.
Uppsala läns landsting är först i landet med att ta upp den här diskussionen tillsammans med DO.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om