Krav på ökade resurser i kärnämnena
Det krävs en rejäl satsning på resurser som tekniska hjälpmedel och läromedel i kärnämnesundervisningen på gymnasieskolan Grafiskt utbildningscenter, GUC. Det skriver Lärarnas Riksförbund i ett brev till kommunen.
Kärnämnen är ämnen som matematik, svenska och naturkunskap. Karaktärsämnena är de som ger respektive program sin profil. På GUC:s medieprogram är journalistik och fotografi exempel på karaktärsämnen.
På GUC är lärarna i kärnämnena anställda av Uppsala kommun medan lärarna i karaktärsämnena är anställda av ett bolag dör Uppsala kommun är störste ägare. Pengarna till undervisningen i alla ämnen har fördelats av bolaget. Enligt LR har bolaget inte sett till att kärnämnesundervisningen har samma standard när det gäller hjälpmedel och läromedel som undervisningen i karaktärsämnena.
— Kärnämnena är trots allt smörjmedlet för all annan undervisning. Men vi har inte fått medlen som krävs för att eleverna ska kunna nå de resultat de borde, säger Inger Mattsson.
450 000 kronor öronmärks
I brevet till kommunen skriver LR att många elever har mycket låga intagningspoäng när de kommer till GUC och att många har läs- och skrivsvårigheter som det inte finns möjligheter att avhjälpa med de resurser som stått till buds.
— Men vi vill kunna hjälpa de här eleverna till en dräglig framtid, säger hon.
Men till nästa år sker en liten förändring. Uppsala kommuns gymnasiechef har reagerat mot att fördelningen av pengar helt varit ett ansvar som helt och hållet vilat på bolaget. Inför nästa år öronmärks 450 000 kronor till kärnämnesundervisningen, det motsvarar ca 725 kronor per elev.
— Det är ett första pyttesteg. Kommunen står för 36 procent av undervisningen på GUC, resten står bolaget för. Men 750 kronor per elev motsvarar ju inte 36 procent av kostnaden för undervisningen, säger Ove Bergvall, gymnasiechef.
GUC konstruktion med två huvudmän, Uppsala kommun och bolaget, har diskuterats flitigt i perioder. Ove Bergvall säger att han inte ar någon uppfattning i den frågan. Inger Mattsson menar att det är ett grundproblem.
— Det är en lösning som ingen egentligen har önskat och jag vill inte anklaga någon för den här lösningen, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!