Krav på hårdare regler för laser

Problemen med laserattacker har eskalerat i Uppsala och oroar polisen. I värsta fall kan den som träffas av laserstrålen bli blind. Strålsäkerhetsmyndigheten vill införa hårdare regler för köp och import av laserpekare.

Uppsala2010-01-13 06:00
De senaste veckorna har flera personer i Uppsala län fått uppsöka sjukhus efter att ha träffats av laserstrålar i ögonen. Uppsalapolisen är mycket oroad över utvecklingen.
- Vi får fler och fler påringningar från folk som sett laserstrålar. Det här är något nytt för oss och vi ser mycket allvarligt på det. Man kan få svåra skador vid direktträffar i ögonen, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström.
Att medvetet rikta en laserstråle mot någon så att personen skadas likställs med misshandel, i vissa fall grov.

På Arlanda flygplats har man också noterat en ökning av antalet laserattacker. Förra året rapporterades 31 fall där laserpekare riktats mot flygtrafiken vid Bromma och Arlanda, oftast mot plan som varit på väg att landa. Vid ett tillfälle har också en laserpekare riktats mot flygledartornet på Arlanda.
- Det har ökat successivt sedan ett år tillbaka ungefär. Vi rubricerar det som luftfartssabotage och ser mycket allvarligt på det. Men det finns inga tecken på terrorism, utan verkar mer handla om ungdomsstreck, säger Torbjörn Nelzén, chef för utredningsgruppen på Arlanda.

Även Christer Nordström tror att ungdomar ligger bakom en stor del av brotten.
- Jag tror det handlar om oförstånd. Att en del ungdomar tycker det är häftigt att rikta en laserstråle mot någon på gatan, utan att vara medvetna om riskerna. Därför är det viktigt att föräldrarna får upp ögonen för vad barnen egentligen leker med.

Laser med en styrka över fem milliwatt kräver särskilda tillstånd för att användas i Sverige och är sedan februari förbjudna att ha på allmän plats. Men det lätt att köpa kraftfulla laserpekare från utlandet via internet. På Arlanda har antalet beslagtagna laserpekare ökat i säkerhetskontrollen. Många har köpts i Thailand.
- Framför allt under de senaste månaderna har det varit mycket. Har man inte tillstånd för laserpekarna är det ett brott mot strålskyddslagen, säger Torbjörn Nelzén.

Rikspolisstyrelsen vill att de kraftfullaste laserpekarna ska klassas som vapen. Även Strålsäkerhetsmyndigheten upplever en ökad problematik med laserpekare och vill ha hårdare restriktioner både när det gäller import och försäljning.
- Starka lasrar kan orsaka ögonblickliga brännskador på syn-cellerna. Just nu undersöker vi om det går att införa importrestriktioner och begränsningar när det gäller försäljningen, säger Martin Lindgren, utredare vid Strålsäkerhetsmyndigheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!