Krav på extra pengar till kvinnliga lärartjänster vid universitetet

Det räcker inte med jämställdhetssatsningar på student- och doktorandnivå. Staten måste satsa extra pengar på lärartjänster för kvinnor. Det skriver Helena Danielsson, professor vid Uppsala universitet, i ett brev till jämställdhetsminister Jens Orback.

Uppsala2005-04-28 12:21
Helena Danielsson är ordförande för Teknisk-Naturvetenskapliga fakultetsnämndens jämställdhetsutskott.
I brevet refererar hon till statistik från fakulteten som visar på en fortsatt låg andel kvinnliga lärare, forskare och professorer. Helena Danielsson betecknar den som mycket låg på många håll och hon skriver att 1990-talets positiva trend därmed har brutits.
"För att öka andelen kvinnliga lärare behövs det åter en extra satsning på tjänster för kvinnor", skriver hon och hänvisar till att 90-talets framgångar på jämställdhetsområdet till stor del bör tillskrivas dåvarande utbildningsminster Carl Thams extra kvinnotjänster, som tillsattes med medvetet positiv särbehandling av kvinnor.

Ingen utjämning
Argumentet att fler kvinnliga studenter och doktorander skulle leda till jämnare könsfördelning bland universitetslärare avfärdar Helena Danielsson med statistik från Uppsala universitets biologiska fakultet. Den visar att andelen kvinnliga lärare är oförändrad kring 20 procent, trots att andelen kvinnliga studenter och doktorander en längre tid varit runt 50 procent.
Helena Danielsson vill se extra och öronmärkta resurser till lärartjänster för kvinnor, med möjlighet till forskning som ger meriter för forskningsanslag och forskartjänster. Hon inbjuder jämställdhetsminister Jens Orback till dialog om
förslaget och om den nuvarande jämställdhetssituationen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!