Krav på att boende på hvb-hem får egna bostäder

Länsstyrelsen kräver att flera av de boende på Sunnersta hvb i Uppsala slussas ut till egna bostäder eftersom de varit placerade för länge. - Meningen är att de boende ska få aktiv rehabilitering vid Sunnersta hvb men det har de inte fått, säger Anders Forslund vid länsstyrelsen i Uppsala.

Uppsala2009-01-19 13:19
I måndagstidningen berättade UNT om Sunnersta hvb, ett privatägt vårdhem för psykiskt funktionshindrade. Länsstyrelsen har fått in en rad anmälningar mot vårdhemmet som anklagats för stora brister i vården. Enligt vårdhemmets nya ledning har dock felen åtgärdats.
Länsstyrelsen anser att Sunnersta hvb har till uppgift att rehabilitera de boende så de ska kunna flytta till exempelvis en gruppbostad eller annat boende med tillgång till stöd. Enligt länsstyrelsen bör rehabiliteringen ta högst tre år.
- Åtta av de tretton boende vid Sunnersta hvb har varit där längre än tre år. En av dem kom dit redan 1989, uppger Anders Forslund vid länsstyrelsen som begär att vårdhemmet nu börjar planera för utskrivningar.

För en effektiv rehabilitering krävs behandlingsplaner men när länsstyrelsens i höstas inspekterade Sunnersta hvb saknades sådana för samtliga boende. Detta ska vårdhemmet sedan dess ha rättat till.
2003 gjorde länsstyrelsen tillsyn vid länets samtliga hvb-hem för psykiskt funktionshindrade. Det visade sig att hälften av alla boende, cirka 150 personer, hade vistelsetider över tre år.

Brist på rehabilitering bidrar till att de berörda inte kommer vidare till andra boendeformer. Detta är något som kan vara lönsamt för ägarna. Vid exempelvis Sunnersta hvb betalar Uppsala kommun drygt 1 000 kronor per dygn för en vårdplats.

Fotnot: Hvb står för hem för vård eller boende.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om