Kränkta lärare får inget stöd
Många lärare som kränkts får inte hjälp av ledningen att hantera situationen efteråt.- I ett fall i Uppsala har rektor inte velat polisanmäla hot från föräldrar mot en lärare, säger Hans-Eric Lindahl, ombudsman på Lärarnas Riksförbund, LR.
Av dessa säger mer än hälften att de inte fått stöd av ledningen efter kränkningen.
- Det är fullkomligt oacceptabelt, säger Metta Fjelkner, LR:s ordförande.
"Anmärkningsvärt"
I Uppsala utreder LR ett fall där en lärare hotats av en förälder.
- Enligt läraren har rektorn inte velat polisanmäla händelsen. Det är anmärkningsvärt, säger Hans-Eric Lindahl, ombudsman.
Han menar att omedelbara åtgärder från skolledningen är ett måste.
- Annars kan läraren bli knäckt för lång tid, säger Hans-Eric Lindahl.
I ett uppmärksammat fall år 2005 polisanmälde dåvarande rektorn vid Gränbyskolan i Uppsala en vikarierande lärare. Vid ett ingripande mot en elev som utsatte läraren för en kraftig provokation utdelade läraren ett lättare slag. Läraren dömdes mot sitt nekande för ringa misshandel i tingsrätten.
Dålig luft uppmärksammas
- Läraren fick inget stöd av rektorn efter polisanmälan. Men man ska betraktas som oskyldig och tas i försvar av arbetsgivaren tills man är dömd, säger Hans-Eric Lindahl.
I sin egen presentation av riksundersökningen om arbetsmiljön har LR i Uppsala fokuserat på andra saker än hot, våld och kränkningar.
- Vi pekar särskilt på bristen på luft, både på det fysiska och det psykiska planet. Luften är för dålig i många klassrum, och det saknas luft i lärarnas scheman som ger möjlighet till planering eller återhämtning, säger Hans-Eric Lindahl.
Oroar sig
Under en period från mitten av 90-talet och framåt dubblerades antalet sjukskrivna lärare. I dag har sjukskrivningarna minskat mycket, men nu oroar sig Hans-Eric Lindahl för att sjukskrivningarna åter ska öka.
- I dag måste lärarna vara beredd att gå in som vikarie, vakta någon klass, eller helt enkelt få mer undervisningstimmar. Arbetsbelastningen ökar, säger han.
När det gäller luften i klassrummen har LR i Uppsala mätt koldioxidhalten på Lundellska skolan. Halterna översteg riktvärdena, säger Björn Sundin, läraren som mätte.
- Jag är mentor i en klass med 33 elever och i parallellklassen är de 34. Klassrummen är inte byggda för så många och ingen ventilation i världen klarar av den mängden personer.
Lösningen är att minska klasstorlekarna.
- Nu är det är som att jobba i brottarnas omklädningsrum, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!