Kränkta barn rapporterade
I Senegal kränks många barn systematiskt. Vart tredje barn blir inte registrerat vid födseln. De blir inte fullvärdiga medborgare i landet och de kan inte gå i skolan. De som går i skolan blir slagna av personalen när de stojas eller har gjort läxorna dåligt. Det berättade Maimouna Diouf, 16 år, då hon på måndagen berättade om förhållandena i sitt hemland för skolelever i Uppsala.
Jonglering mellan allvarsorden. Railander Pablo Freitas de Souza var tidigare gatubarn i Brasilien. Nu går han på en cirkusskola.
Foto: Nina Leijonhufvud
Dessutom fanns där Burmaläkaren Cynthia Maung, som vunnit Barnens hederspris.
Hon driver en klinik i Thailand som ger gratis vård till flyktingar och invandrare från Burma.
- Vi jobbar inte bara med sjuka, berättade hon. Vi kämpar för att Burma ska bli fritt. Utan respekt för mänskliga rättigheter kan världen inte bli fredlig.
I Kvarngärdesskolans gymnastikhall, pyntad färgglatt med flaggor från olika länder, blev stämningen riktigt hög då man varvade allvarsord med sång, musik och lite cirkuskonst.
Eleverna hade engagerat sig mycket i tävlingen
- Det gjordes ett fantastiskt arbete på vår skola och andra skolor innan eleverna fick rösta på de personer som gjort stora insatser för barn runtom i världen, berättar Christina Hansson, samordnare på Kvarngärdesskolan.
Skolan gjorde i ordning en vallokal och barnen fick valsedlar på tre nominerade kandidater. Valsedlarna stoppade i en valurna, eleverna ströks i röstlängden. Sedan räknades valsedlarna och resultaten rapporterades in centralt.
Sammanlagt deltog 5,2 miljoner barn i världsomröstningen. Vinnare blev Betty Makoni från Zimbabwe. Hon har fört en lång kamp för att flickor i Zimbabwe ska slippa övergrepp och ges lika möjligheter i livet som pojkar.
Betty Makoni fick nyligen ta emot sitt pris av drottning Silvia, en av beskyddarna av WCPRC.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!