I en undersökning av Diskrimineringsbyrån Uppsala svarade 14 procent att de känt obehag att gå till skolan och 6 procent hade stannat hemma på grund av det som skrivits på nätet.
– Det är viktigt att de vuxna skaffar information och kunskap om vad som händer på nätet, säger Lina Gidlund, verksamhetsansvarig på Diskrimineringsbyrån Uppsala.
Frågorna i undersökningen riktade sig till elever i klass nio i Uppsala kommun. Den ingår i ett treårigt projekt om diskriminering, hatbrott och kränkningar på internet. Av olika anledningar svarade enbart 194 elever på frågorna, så undersökningen kommer att fortsätta till hösten.
Trots få svar menar Lina Gidlund att man kan se intressanta saker i materialet. Till exempel åsikten att anonymiteten på nätet blir ett skydd som gör det lättare att skriva elakt.
– Två tredjedelar tycker att det är lättare att skriva elakt på nätet än att säga det i verkligheten.
Det är oklart hur ofta elakheter och kränkningar förekommer. På frågan om eleverna har känt sig kränkta av något som skrivits på nätet den senaste månaden svarade 72 procent nej. Men nästan hälften svarade att de känner någon som blivit det.
Lina Gidlund hoppas att projektet ska ge svar på frågan om näthat och kränkningar är på väg att bli normaliserat – något man får finna sig i om man ska vara med på nätet. Inom projektet ska det även tas fram utbildningsmaterial som bland annat riktar sig till skolor.