Krångligt få nytt ID-kort

Svenska medborgare kan ha lika svårt som utländska medborgare att få ett ID-kort hos Svensk kassaservice. Sambon sedan 30 år tillbaka var inte tillräcklig som intygsgivare när Barbro Olsson, 80, ville få nytt ID-kort.

Barbro Olsson, 80, och sambon Walther Johnsson, 81, fick jobba hårt för att få ett nytt ID-kort till Barbro.

Barbro Olsson, 80, och sambon Walther Johnsson, 81, fick jobba hårt för att få ett nytt ID-kort till Barbro.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-10-12 00:01
Barbro Olsson från Uppsala förlorade plånboken på Gränby centrum i början av augusti. Dagen efter besökte hon Svensk kassaservice i Gottsunda. Med personbeviset i hand och sambon Walther Johnsson, 81, som sällskap fick hon beskedet att det saknades tillräckligt med underlag för att hon skulle kunna ansöka om ett nytt ID-kort.
- Det gick bara inte. Jag fanns inte på denna jord, som om jag vore en brottsling, säger Barbro Olsson.

Inte heller ansågs sambon kunna intyga att de bor tillsammans.
- Att vi bott tillsammans i 30 år hade ingen betydelse. En släkting skulle intyga vem jag var. Till exempel en make, syster eller ett barn.
Sambon Walther Johnsson tycker att personbevisen från dem båda borde ha räckt för Svensk kassaservice:
- Vi har ju samma bostadsadress. Då kan man väl på goda grunder anta att vi talar sanning?
Barbro Olsson tycker att det var desto märkligare att hon fick ta ut pengar.
- Jag sa att jag måste få ut pengar. "Ja, men det kan jag hjälpa dig med" sa hon i kassan. Så jag fick ut tusen kronor.

Charlotta Malm, informationschef på Svensk kassaservice, säger att den som blivit av med legitimationen ska kunna få ett nytt ID-kort genom att anmäla förlusten. När det nya kortet anländer ska kassapersonalen kunna identifiera personen på ID-kortet.
Barbro Olsson berättar att hon försökte fylla i ett sådant formulär men att hon ändå saknade uppgifter, till exempel ett intyg från en godkänd anhörig.
Charlotta Malm säger att Barbro Olsson inte borde ha kunnat få ut pengar utan ett ID-kort.
- Det ska inte vara enklare regler att få ut pengar. Absolut inte, säger Charlotta Malm.

Paret fick till sist hjälp med ID-kortet via polismyndigheten. Där räckte det med att Barbro Olsson hade med sig sambon och uppgav sitt personnummer.
Mari-Anne Ekered kontaktade UNT efter att hon försökt hjälpa sin 85-åriga faster med ett ID-kort. Även detta försök misslyckades och inte ens lantbrevbäraren som känt hennes faster i många år dög som intygsgivare hos Svensk kassaservice.
Problemen har gjort det svårt för Mari-Anne Ekered att hjälpa sin faster med ärenden som att ta ut mediciner på apoteket.
- Man får varenda gång förklara på apoteket hur det ligger till. Det är stökigt, säger Mari-Anne Ekered.

Nu vet hon att polismyndigheten kan hjälpa till med ett ID-kort. Hon tvivlar dock på att hennes 85-åriga faster har ork att följa med.
Mari-Anne Ekered säger att hon tills vidare lagt ner ansträngningarna.
- Vi orkar inte hålla på och kämpa med det här längre.
FAKTA:
UNT har tidigare berättat att det är svårt för utländska medborgare att få ett ID-kort genom Svensk kassaservice. Orsaken är att Svensk kassaservice vill ha svenska myndighetspapper som bevisar den sökandes identitet. Ett personbevis räcker inte.
Den som är svensk medborgare ska kunna identifiera sig med ett giltigt pass eller körkort, eller via familjemedlemmar. Den som av olika skäl har svårt att få ut ett ID-kort hos Svensk kassaservice kan vända sig till Polismyndigheten som utfärdar nationella ID-kort till svenska medborgare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!