Krångliga regler stoppar öronmottagning

2 500 besökstider riskerar att försvinna från Uppsala när öronläkaren Berit Engström går i pension. Överlåtelse får enligt landstigets regelverk endast ske till läkare med en annan specialitet. Inte till en öronläkare som patienterna är behov av.

Öronvård. Berit Engström undersöker Kimberly Junttila, 9, från Gimo. Hur patienter som Kimberly påverkas när Berit Engström avvecklat sin klinik är ännu oklart. Reglerna sätter stopp för att någon annan får ta över kliniken.

Öronvård. Berit Engström undersöker Kimberly Junttila, 9, från Gimo. Hur patienter som Kimberly påverkas när Berit Engström avvecklat sin klinik är ännu oklart. Reglerna sätter stopp för att någon annan får ta över kliniken.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2016-03-21 07:05

Berit Engström har skickat in en förfrågan till landstingets ledningskontor om möjlighet till överlåtelse av sin öron-näsa-halsmottagning i Svartbäcken. Hennes förhoppning är att en annan läkare ska kunna ta över.

– Jag vill inte överlåta mottagningen för att tjäna pengar. Jag vill att patienterna ska kunna fortsätta få hjälp, säger Berit Engström.

I oktober rapporterade UNT om den oroande utvecklingen av brist på ÖNH-mottagningar i Uppsala. Berit Engström som driver Svartbäckens ÖNH-mottagning är en av de två privata mottagningar i Uppsala som har avtal med landstinget. Berit Engström berättade då att hon påbörjat avvecklingen av sin mottagning.

Efter UNT:s reportage besökte landstinget Svartbäckens ÖNH-mottagning för att göra en kartläggning.

– Det var ett bra möte. Vi diskuterade framtiden och jag fick uppfattningen att det skulle finnas en möjlighet att överlåta min mottagning till någon annan öronläkare som skulle kunna fortsätta driva enligt den nationella taxan, säger Berit Engström.

Malena Ranch (MP), landstingsråd och vice ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, deltog på mötet. Hon informerade om att en läkare vid en specialistmottagning i Uppsala hade gjort en överlåtelse där den nya läkaren fortsatt driva verksamheten inom den nationella taxan.

När UNT ställer frågan till Malena Ranch, om detta går att göra, svarar hon:

– Jag tror att det finns en möjlighet att överlåta mottagningen och fortsätta att gå efter den nationella taxan, säger hon, men medger att hon är osäker och ber oss därför kontrollera med Erica Hult på landstingets ledningskontor.

Erica Hult berättar att landstingets ledningskontor har fått ett brev från Svartbäckens ÖNH-mottagning.

– Informationen som Berit Engström säger att hon har fått om att en överlåtelse inom den nationella taxan ska kunna göras inom hennes medicinska specialitet är felaktig, säger Erica Hult.

Hon menar även att ingen sådan överlåtelse har gjorts vid mottagningar som ligger inom det så kallade vårdvalet i Uppsala.

– Det är inte förenligt med gällande lagstiftning.

Erica Hult säger att regelverket kan vara svårtolkat:

– Eftersom det är olika lagar som gäller den nationella taxan samt lagen om vårdval finns en risk att regelverken förväxlas om man inte är insatt.

På grund av det byråkratiska regelverket får Svartbäckens ÖNH-mottagning inte överlåtas till en annan öronläkare.

– Berit Engström kan överlåta rätten till etablering till en läkare inom en medicinsk specialitet som inte ligger inom landstingets vårdvalsområden, förklarar Erica Hult.

Detta innebär att hon inte får överlåta till en öronläkare. När UNT frågar hur detta kan gynna patienterna som behöver vård hos en ÖNH-mottagning, svarar Erica Hult:

– Det råder fri etablering inom vårdvalet för ÖNH, vilket innebär att det finns möjlighet för vårdgivare att löpande ansöka om avtal med landstinget för ÖNH-mottagningar.

I dagsläget har inga ansökningar inkommit om nyetablering av ÖNH-mottagning i Uppsala.

Berit Engströms kritik av det nya avtalet är främst riktad mot tidsaspekten av vårdvalet, som endast innebär garanterad etablering under fyra år.

– Öronläkaren som ska vilja ta över måste vara säker på att de får driva verksamheten längre än så. Möjligheten att någon öronläkare skulle öppna en nyetablerad mottagning utifrån vårdvalet ser jag som mycket liten.

Berit Engström är besviken och lider med sina patienter, som hon tror kommer att få svårt att få vård efter att hon stängt sin mottagning.

– Min önskan är att någon annan öronläkare ska kunna överta mottagningen med de premisser som jag har haft så att patienterna har någonstans att vända sig när jag går i pension, säger hon.

Fakta Så funkar det

Lagen om (vårdval) Valfrihetssystem (LOV)

1 april 2014 infördes vårdval inom öron-, näs- och halssjukvård i öppenvård. Det finns genom vårdvalet möjlighet för nya privata vårdgivare att löpande ansöka om avtal med landstinget. Vårdvalet garanterar endast etablering i fyra år. Därefter krävs ny ansökan för ytterligare fyra år.

Nationella taxan eller Lagen om Läkarvårdsersättning (LOL)

De som följer detta regelverk får inte överlåta mottagningen och inte anställa någon ytterligare läkare. Detta beror på att etableringen är knuten till en fysisk person även om själva verksamheten bedrivs i bolagsform. Möjlighet att överlåta rätten till etablering till en läkare inom en medicinsk specialitet som inte ligger inom landstingets vårdval finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!