Krami har hjälpt exkriminella i 20 år – nu läggs de ner

I tjugo års tid har Krami i Uppsala fått människor i missbruk och kriminalitet att ordna upp sina liv. Men vid årsskiftet läggs verksamheten ner.

Krami i Uppsala består av Katarina Sjöberg från Kriminalvården, Stefan Larsson från Arbetsförmedlingen, och Emin Maskan från Uppsala kommun. De är oroliga för hur det ska gå för deras deltagare när verksamheten läggs ner vid årsskiftet.

Krami i Uppsala består av Katarina Sjöberg från Kriminalvården, Stefan Larsson från Arbetsförmedlingen, och Emin Maskan från Uppsala kommun. De är oroliga för hur det ska gå för deras deltagare när verksamheten läggs ner vid årsskiftet.

Foto: Ebba Örn

Uppsala2021-12-13 05:00

– Nyligen kom ett mejl från en kvinna i 30-årsåldern. Hon har aldrig jobbat, har mycket skulder, mår inte bra och har sökt massa jobb men ingen vill anställa henne. Kan ni hjälpa mig, frågade hon. Och det gör ont när vi inte längre kan säga, absolut, kom hit så pratar vi, säger Emin Maskan, arbetsmarknadssekreterare på Krami Uppsala.

Till kontoret i Boländerna kommer människor som vill ordna upp ett liv i kaos, ofta präglat av missbruk, kriminalitet och hemlöshet. Krami är ett samarbete mellan kommunen, Arbetsförmedlingen och Kriminalvården och målet är att deltagarna på sikt ska få och behålla ett jobb, bli självförsörjande och leva laglydigt. Att frivilligt bli "en Svensson" helt enkelt, säger Stefan Larsson, arbetsförmedlare på Krami i Uppsala.

Vägen dit kan vara krokig. Ett krav för att få delta är att man är drogfri och inte begår nya brott. Följer man inte reglerna åker man ut. Ungefär hälften får jobb genom Krami. Vissa återvänder flera gånger.

– En viktig del i programmet är att stötta deltagarna att göra bra val. Du ska bli sams med dig själv, förstå hur arbetslivet fungerar, kanske ta kontakt med Kronofogden eller säga upp abonnemang. Allt det har vi tid att hjälpa till med, säger Stefan Larsson.

Men i höstas meddelade Arbetsförmedlingen att myndighetssamarbetet kommer att se annorlunda ut i framtiden, inte bara i Uppsala utan även i de 14 andra kommuner där verksamheten finns i samma form. Stödet för målgruppen ska vara likvärdigt i hela landet, förklarar Emil Johansson, nationell chef för Utbilda och samverka, och insatser kommer i större utsträckning att utföras av privata aktörer. 

Han framhåller dock att inget formellt beslut i frågan ännu är taget och att ingenting ska avvecklas förrän det finns en plan för hur insatserna ska se ut framöver.

– Arbetsförmedlingen och Kriminalvården har samarbetat på flera sätt under lång tid, Krami är ett av dem. Samtidigt är det här inget uppdrag som är reglerat för oss, utan något vi gör utifrån att vi ser ett behov. När vårt uppdrag förändras måste vi utveckla vår verksamhet för att fortsätta möta arbetssökandes behov. Utifrån det tillsattes en översyn av hela vårt samarbete för ett år sedan och vi konstaterar att vi behöver se över Kramis roll i hur samarbetet utvecklas framåt.

Just i Uppsala avvecklas Krami redan vid årsskiftet. Under hösten har man inte tagit emot nya deltagare utan i stället valt att fokusera på att jobba klart med de som redan är inskrivna. Enligt Maria Haglund, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Uppsala län, handlar det om ett gemensamt beslut mellan inblandade myndigheter att inte förlänga överenskommelsen lokalt.

– De personer som har behov att det här stödet kommer omhändertas i det ordinarie samarbetet mellan frivården och oss. Samma sak gäller för de som är kvar i samarbetet nu. Har man behov av praktikplats eller anställningsstöd kommer vi att ta hand om det, säger hon.

På kontoret i Boländerna är ändå oron stor för hur det ska gå för deltagarna, och vilket stöd de ska få när Krami inte längre finns och håller ihop kedjan.

– Vi har ett samarbete som är unikt och som fungerar väl. Privatisering behöver inte vara något negativt, men den här målgruppen behöver långsiktighet och trygghet. Vi är rädda att helhetsperspektivet försvinner och att man i stället ska jaga snabba pengar och kortsiktiga mål, säger Stefan Larsson.

Det här är Krami

Verksamheten är ett samarbete mellan kommunen, Arbetsförmedlingen och Kriminalvården och riktar sig till personer över 18 år. 

För att bli aktuell för insatsen måste man vara drogfri, vilja komma bort från kriminalitet och missbruk och ändra sin livsstil.

Förutom i Uppsala finns Krami i 14 andra kommuner, bland annat Malmö och Stockholm.

Vid årsskiftet läggs Krami i Uppsala ner, eftersom osäkerheten kring verksamhetens framtid har gjort att man inte förlängt överenskommelsen mellan myndigheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!