Kräkvirus drabbade kroggäster

Det var en variant av det så kallade caliciviruset som orsakade magsjukeutbrottet på Restaurang Skarholmen i maj. Men att exakt spåra orsakskedjan bakom matförgiftningen kommer förmodligen bli mycket svårt.

Uppsala2012-07-17 07:01

Videon är inte längre tillgänglig

Totalt insjuknade cirka 150 personer efter att ha ätit på restaurang Skarholmen vid olika tillfällen i slutet av maj. Många drabbades av typiska magsjukesymtom med diarrér, kräkningar och frossa medan andra bara fick ont i kroppen, enligt de anmälningar som kom in till miljökontoret veckorna efter.

De vanliga analyserna på Akademiska sjukhuset gav inga ledtrådar till utbrottet, men efter vidare undersökningar med ett så kallat elektronmikroskop på Smittskyddsinstitutet visar resultaten att det handlade om ett så kallat sapovirus. Virustypen ingår i gruppen calicivirus som i sin tur orsakar vinterkräksjukan.
– Sapoviruset brukar mest förknippas med barn, det är inte så vanligt att det drabbar vuxna eller kommer i form av livsmedelsutbrott. Men det är inte alla gånger som man aktivt letar efter det så kan man inte veta exakt, säger Yvonne Linné, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Uppsala kommun.

Den ursprungliga smittkällan till utbrottet förblir dock okänd.
– Vi vet att flera inom personalen bar på viruset och det är sannolikt så att det spritts i köket eftersom det handlar om olika måltider och olika rätter. Men hur smittkedjan sett ut vet vi inte, och troligen kommer de tester som återstår inte att ge nå gon mer information om det, säger Yvonne Linné.

De synpunkter som miljöinspektörerna hade på brister i nedkylningen och städningen i lokalerna har nu åtgärdats, men de har hur som helst inte kunnat påverka utbrottet, menar Yvonne Linné. Viruset lever inte utanför kroppen och den aggressiva smittan kan slå till även i den mest välskötta restaurangmiljö.

Carolina Luthman, delägare i restaurang Skarholmen, säger att det är skönt att man nu vet mer om orsakerna bakom utbrottet.
– Det är jättetråkigt att detta har hänt. Vi har aldrig varit med om något liknande under vår tid här.

Elektronmikroskopet som i det här fallet gav svaret på vilken virustyp det handlade om används egentligen inte längre av Smittskyddsinstitutet. Endast tack vare att en medarbetare som inom kort ska pensionera sig tog sig an att göra analysen kom man ett steg närmare gåtans lösning.
– Det var lyckosamt för oss får man säga, men det är synd att instrumentet inte används längre för det har löst många matförgiftningsutredningar bakåt i tiden, säger Yvonne Linné.

Fakta

Caliciviruset

Bovarna bakom vinterkräksjukan

Tusentals svenskar drabbas varje år av den aggressiva och synnerligen smitsamma vinterkräksjukan. I gruppen humana calicivirus, som ligger bakom sjukdomen, ingår förutom sapoviruset det mer vanligt förekommande noroviruset. Viruset sprids genom kontakt med smittade personer, dricksvatten eller förorenade livsmedel. Inkubationstiden är 12-48 timmar och smittade personer kan vanligen smitta andra upp till två dygn efter att symtomen försvunnit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!