Kräksjukan bakom matsmittan
Vinterkräksjukan är den vanligaste livsmedelsburna infektionen. Nya beräkningar från Livsmedelsverket visar att årligen insjuknar upp till 220 000 personer.
Mycket smittsamt
Livsmedelsverket i Uppsala har genomfört en riskprofil för undersöka vilka virus som utgör största risken att smitta mat och vatten. Studien visar att noroviruset är den enskilt största orsaken till förgiftningar. Beräkningar visar att 130 000 till 220 000 personer varje år insjuknar på grund av norovirus i maten.
- Viruset är mycket smittsamt. Det kan räcka med tio partiklar för att man ska bli sjuk. För att minska antalet insjuknande krävs bättre analysmetoder, säger Flemming Lund, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.
Viruset sprids via avföring, kräkningar, kroppskontakt och livsmedel. Ett gram avföring kan innehålla 10 miljarder virus.
- Risken att ett livsmedel ska kontamineras är väldigt stor om en person som är eller har varit sjuk kommer i kontakt med maten. Man kan bära på viruset upp till flera veckor efter att man tillfrisknat från kräkningarna, säger Flemming Lund.
Kolhydrater
Ny forskning visar att vissa norovirus kräver en särskild kolhydrat för att kunna binda till människans celler. Människor som inte bildar de kolhydraterna blir inte sjuka.
— Det är viktigt att säga att man därmed inte blir immun mot alla sorters norovirus och slipper vinterkräksjukan, säger Flemming Lund.
Livsmedelsverket ska nu satsa på mer information till privatpersoner och företag som hanterar livsmedel. Kostnadsberäkningar visar att de 500 000 matförgiftningar som årligen inträffar kostar samhället 1,1 miljarder kronor.
Ungefär hälften av kostnaden utgörs av produktionsbortfall. Den andra hälften är kostnader för läkarvård, mediciner och sjukhusvistelser. Varje år ligger 30 000 personer på sjukhus till följd av matförgiftningar.
Smittas via mat
De senaste rapporterna från kommunerna visar att 72 procent av magsjukorna orsakades av som serverades i storhushåll och 28 procent i det enskilda huset.
Livsmedelsverkets beräkning att 500 000 årligen insjuknar i magsjuka menar många är en överskattning.
- Självklart är detta en uppskattning. Men beräkningar i USA och England visar att 28 respektive 20 procent matförgiftas varje år. Siffran för Sverige är betydligt lägre och säger att 5,5 procent av befolkningen årligen insjuknar. Det betyder att vi matförgiftas en gång per tjugonde år, säger Roland Lindqvist, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.
UNT-fakta:
Norovirus (tidigare Calicivirus)
Viruset finns i avföringen hos smittade människor och vatten.
Störst risk utgör mat som inte värm innan den äts, som smörgåstårtor, buffémat, ostron och tårta. Importerade hallon har också spridit viruset.
Hetta upp maten ordentligt, Smittade ska inte hantera oförpackade livsmedel och laga mat.
Tvätta händerna efter toalettbesök och före matlagning och måltider.
Personer som jobbar med mat och har varit sjuka bör ha tillgång till en toalett som enbart de använder upp till par veckor efter sjukdomen.
Källa: Livsmedelsverket
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!