Vid lunchtid är det ett tiotal kråkor och kajor som flockas kring resterna när UNT besöker restaurangen Dax uteservering i Boländerna. De kvarlämnade pommes fritesen och hamburgerbröden försvinner snabbt som ögat. Under våren har Räddningsverket i Helsingfors fått in betydligt fler fall än tidigare av kråkungar som inte kan flyga ordentligt, berättar finlandssvenska dagstidningen Hufvudstadsbladet. Ibland saknar de även helt stjärtfjädrar. Troligtvis beror detta på de rester av hamburgermat som fågelhonorna har matat sina ungar med. Kråkor är i första hand köttätare, men det är oftast bara brödrester och pommes frites som lämnas kvar på snabbmatsrestaurangerna.
Proteinbristen gör att kråkungarna drabbas av en utvecklingsstörning. Fjädrarna kan inte utvecklas tillräckligt för att de ens ska kunna flyga. För Uppsalas del har det dock än så länge inte kommit in några rapporter om kråkungar med dessa problem, meddelar Statens Veterinärmedicinska Anstalt. Om vi människor på liknande sätt höll oss till en kost bestående endast av snabbmat utan protein, skulle vi främst få brist på mineralämnen som järn eller c-vitamin, säger Annica Sohlström på Livsmedelsverket.
- Kroppen fungerar inte så bra på bara bröd och friterad potatis, man blir orkeslös och får energibrist. Det finns också studier som visar att näringsfattig kost som innehåller mycket snabbmat bidrar på sikt till bland annat övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar. Men i första hand är det den ensidiga kosten som blir skadlig för människokroppen, menar Annica Sohlström.