– Den här utvecklingen är ett misslyckande för hela samhället. Det behöver vidtas åtgärder, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).
Uppsala har ett växande antal skjutningar, berättar han.
– Förra året hade vi mest skjutningar per capita i Sverige, det är en utveckling vi måste bryta, säger Erik Pelling (S).
Uppsala kommun hoppas därför på att få delta i projektet Sluta skjut, som är ett samarbete mellan polisen, brottsförebyggande rådet och Malmö Stad för att minska det dödliga våldet med handeldvapen.
Metoden bygger på att polisen som ska störa nätverket maximalt kring den kriminelle samtidigt som socialtjänsten erbjuder en väg för att hoppa av det kriminella sammanhanget.
– Gång på gång visat att vi kan vända en negativ våldstrend. Vi såg det med knivvåldet och vi såg det med krogvåldet. Men det går bara om man gör hemläxan, mobiliserar resurser och tillämpar metoder som fungerar. Kombinationen hårt tryck på individen och på nätverket runtom är nyckeln, för att få till ett grupptryck som minskar våld.
För att få delta i projektet Sluta skjut behöver kommunen en utbyggd avhopparverksamhet. Därför satsar kommunen nu 5 miljoner på att utvidga den så kallade ungdomsjouren under 2021, som ska hjälpa ungdomar att lämna brottets bana. I Malmö har det fungerat med goda resultat.
– Tanken är att det blir för jobbigt med den kriminella livsstilen. Om det lyckas så ökar andelen som vill hoppa av. Ofta jagar man bara den som skjutit, men det här sätter tryck på hela nätverket runt den personen från polisens sida. Samtidigt visar kommunen en väg ut ur det kriminella, säger han.
UNT har tidigare skrivit om satsningar på avhopparverksamheten, som i januari inte hade blivit av. Nu ska femton personer från kommunens socialtjänst fokusera på fem geografiska områden för arbetet: Stenhagen, Gränby, Sävja, Gottsunda och city.
– Det har skett en successiv utbyggnad av avhopparverksamheten under året, och den fortsätter vi nu, säger Erik Pelling (S).
I kombination med polisens hårda nypor tror han att våldet kan minska.
– Vi erbjuder en hjälp och en väg ut. Men om de kriminella inte vill ha den hjälpen, då säger vi att då kommer vi göra allt vi kan för att sätta dit dig och dina kompisar. Det handlar om att hindra grova brott men också att jaga pengarna, små förseelser, fusk och bedrägerier, säger Erik Pelling (S).