Kräftornas Rolls-Royce finns i Uppland

Flodkräftan- kräftornas Rolls-Royce kom till Skandinavien för 10 000 år sedan. Nu har 95 procent av beståndet utrotats. Men fortfarande finns rariteten att få tag på i Uppland. UNT har besökt familjen Mattssons flodkräftsodling utanför Skärplinge.

Signe och Johannes Mattsson hjälper till med kräftfisket.

Signe och Johannes Mattsson hjälper till med kräftfisket.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2007-08-08 00:01
Den smala grusvägen slingrar sig fram genom det uppländska sommarlandskapet. Handskrivna pappersskyltar med texten "kräftor" leder oss så småningom fram till byn Fillsarby, sex mil nordost om Uppsala, där fem kräftentusiaster genast möter upp vid uppfarten. Det är flodkräftsodlarna, familjen Mattsson.
Projektet med flodkräftsodling, som är ett intresse och bisyssla för familjen, började för tio år sedan med en uppgrävd bit åkermark och några hundra flodkräftsyngel inköpta för tio kronor styck. I dag har familjen fyra 1000 kvadratmeter stora dammar och tusentals kräftor som trivs på den leriga bottnen.
- Den uppländska berggrunden är kalkrik och därför idealisk för kräftor som behöver kalk för att kunna utveckla ett hårt skal, säger Jan Mattsson, som tidigare gått en kurs i kräftfisksodling.

Flodkräftorna är sällsynta i Sverige i dag. Sedan kräftpesten kom till Sverige i början av 1900-talet har de levt under ett ständigt hot mot utrotning och står även med på Världsnaturfondens lista över utrotningshotade djur.
- Vi vill bidra till att den ursprungliga traditionen med flodkräftor i Sverige finns kvar även i framtiden. Flodkräftan är kräftornas kräfta och har ett mjukare skal och ett godare, mer fintrådigt kött jämfört med andra kräftsorter, säger Weronica Mattsson.

Vi går ned till en av dammarna. På det grumliga vattnets botten krälar tusentals flodkräftor i grå, svarta och röda nyanser. Alarna som växter i strandkanten innehåller carrotèn som färgar kräftornas skal rött om de äter av löven. På varje kvadratmeter krälar cirka 80 flodkräftor, men oftast är bara tre av dem tillräckligt stora för att kunna säljas och ätas. Det tar ungefär fyra år för en kräfta att bli fullvuxen. Från strandkanten drar Johannes Mattsson upp gröna plastburar som legat på dammens botten sedan gårdagskvällen. Burarna är fulla av svarta, krälande kräftor som gör allt för att kravla sig loss när Jan och Johannes tar tag i nacken på dem för att visa upp de bästa exemplaren. När kräftorna tömts upp i en stor plastbalja uppstår genast ljudet av vassa klor som kravlar mot varandras skal och baljkanten.
- När de är tio centimeter långa är de tillräckligt matiga för att säljas. Just nu har många växt ur sitt skal och ligger gömda i plantkasetter där de väntar på att det nya skalet ska bli hårt, säger Jan Mattsson.

Kilopriset för de exklusiva exemplaren är 700 kronor, men det tycks ändå inte avskräcka livsnjutare med stor plånbok. Kunderna kommer bland annat från Enköping, Uppsala, norra Stockholm och Sala.
- De kommer hit med en balja vatten och åker nöjda och glada hem för att imponera och bjuda sina vänner på riktiga orginalkräftor på kräftskivan, säger Weronica och skrattar.

När får ni själva njuta av kräftorna?
- Som många andra väntar vi tills skolan börjar. Då har kräftorna hunnit växa till sig så då blir det ett riktig kräftkalas här i Fillsarby. Med flodkräftor så klart!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!