Kraftigt ökad konsumtion av läsk

84,5 liter om året. Så mycket läsk dricker genomsnittssvensken, visar siffror från Jordbruksverket. Konsumtionen är en ökning med hela 185 procent sedan 1980.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2007-09-03 00:01
- Läsk finns överallt nu för tiden. Och särskilt där barn är, säger Annica Sohlström, chef för nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket.

Jämfört med situationen för 25 år sedan har konsumtionen av läsk och godis ökat drastiskt, enligt Jordbruksverkets konsumtionsberäkningar för 2005 års sötsaksintag.
1980 drack vi 29,6 liter läsk per år och person.
2005 var siffran uppe i närmare 85 liter.

Samtidigt visar noteringen en viss tillbakagång från 2003-års beräkningar, då läskkonsumtionen sköt i höjden med hela 93,4 liter per person.
- Sedan debatten om fetma- och hälsoproblem kom i gång på allvar i medierna har vi sett en viss avplaning i konsumtionen, säger Annica Sohlström.
Det totala sockervärdet har minskat med sex procent under perioden 1980-2005, men när det gäller godisätandet visar siffrorna en ökning.

Vi äter 55 procent mer godis i dag än för 25 år sedan. Mätt i kilon visar statistiken 9,8 kilo för 1980 och 15,2 kilo per år och person för 2005.
Samtidigt visar Jordbruksverkets statistik att konsumtionen av frukt och grönsaker har ökat med 74 procent under samma period.
- Det är förstås glädjande. Men konsumtionen av frukt och grönt skulle ytterligare behöva fördubblas samtidigt som godis-och läskkonsumtionen skulle behöva halveras, säger Annica Sohlström och fortsätter:
- Läsk och godis har börjat marknadsföras på ett helt annat sätt de senaste 25 åren. Det finns överallt och säljs i allt större förpackningar. Och ökar tillgängligheten, ökar konsumtionen.

Att sötaktiga drycker, och då även saft, har ett samband med fetma är de flesta överens om i dag. Dessutom visar statistik att läskkonsumtionen är högre hos yngre personer än hos äldre.
- Man kan ju då anta att det är de yngre som står för den största delen av ökningen, säger Annica Sohlström.
Förutom överviktsproblem slår svenska tandläkarförbundet ett slag för tandhälsan i och med den ökande läsk- och godiskonsumtionen.

- I de grupper där det finns mest övervikt finns även mer karies, även om det är snittsiffror vi talar om, säger tandläkarförbundets ordförande Roland Svensson och fortsätter:
- Tand- och munhälsan är ganska segregerad och det finns grupper som vi inte lyckas nå fram till.

För att råda bot på problemet uppmanar tandläkarförbundet därför till totalstopp av försäljning av läsk och godis på skolor.
- Man kan inte lära ut en sak och göra en annan. Skolorna och lokalpolitikerna måste vara med i processen och erbjuda alternativ till sötsakerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om