Kraftigt höjd soptaxa i Uppsala
Taxan för brännbart hushållsavfall kommer att höjas med mellan 60 och 70 procent i Uppsala till årsskiftet. Det är konsekvensen av den nya förbränningsskatten på sopor som infördes 1 juli. För en normalvilla innebär det en kostnadsökning på 400600 kronor.
Den nya förbränningsskatten på sopor som infördes 1 juli innebär en kostnadsökning om 86 miljoner kronor för Vattenfall Värme i Uppsala. Skattekostnaden kommer bland annat att tas ut från dem som lämnar hushållsavfall för förbränning. Soptaxan kommer därför med stor säkerhet att höjas i Uppsala från årsskiftet.
— Vi måste få in ungefär 20 miljoner kronor från hushållen. För en normalvilla innebär det en extrakostnad på 400 till 600 kronor per år, säger Magnus Källman, chef för Uppdragsavdelningen avfall, på Uppsala kommun.
Förhandlingar pågår
Det innebär en höjning med mellan 60 och 70 procent på nuvarande avgift för brännbart avfall.
— Vi förhandlar fortfarande med Vattenfall Värme så siffrorna är inte bestämda, men våra beräkningar visar att det kommer att handla om en kraftig taxehöjning.
Dessutom finns det en risk för att Vattenfall Värme tvingas höja fjärrvärmetaxan från årsskiftet. Skulle hela den ökade årskostnaden om 86 miljoner kronor tas ut av fjärrvärmekunderna skulle det innebära en taxehöjning av fjärrvärmen på mellan sju och tio procent.
Vill minimera kostnaden
Vattenfall Värme väljer dock att inte höja taxan i år, och ska senast i september besluta om det blir någon höjning 2007.
— Vi ser över alla möjligheter att minimera kostnaden. Eftersom elproduktion minskar skattekostnaden utreder vi möjligheterna att komplettera avfallsförbränningen med elproduktion. Det är ett högaktuellt alternativ för oss, säger Stefan Persson, anläggningschef på Vattenfall Värme i Uppsala.
Men en komplettering med elproduktion innebär att de befintliga anläggningarna måste byggas om, vilket beräknas kosta upp till 200 miljoner kronor. Anläggningen skulle i sådant fall kunna vara i drift tidigast 2008. Med elproduktion skulle skattekostnaden minska till cirka hälften.
— En annan möjlighet kan vara att, åtminstone på kort sikt, i stället för en del av hushållsavfallet elda mer industriavfall som är skattebefriat. Därmed skulle skattekostnaderna minska, säger Stefan Persson.
— Hur framgångsrika vi kommer att vara i vårt arbete med att minska skattekostnaden kan vi ännu inte avgöra. Bland annat krävs tydligare tillämpningsregler. Den diskussionen förs nu, tillsammans med andra i branschen, med skattemyndigheten. Vår inställning är att våra fjärrvärmepriser skall vara konkurrenskraftiga samtidigt som de ger vår verksamhet en rimlig avkastning som vi kan använda för att utveckla vår verksamhet.
Höjt fjärrvärmepris
Fjärrvärmepriset har sedan Uppsala kommun sålde Uppsala Energi till Vattenfall för sex år sedan stigit med drygt 40 procent i kommunen.
— Vi är positivt inställda till ökad materialåtervinning och stimulans till kraftvärmeproduktion. Vi har påtalat att många äldre väl fungerande avfallsförbränningsanläggningar drabbas hårt av skatten med tanke på att de är svåra, eller omöjliga, att komplettera med elproduktion, säger Stefan Persson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!