Renoveringsprojekten pågår för fullt på flera håll i Uppsala, ofta åtföljda av omdebatterade hyreshöjningar på 30-40 procent. Men det är inte bara i de nybyggda områdena som hyresgäster kan få räkna med helt andra boendekostnader framöver – att bara bo centralt i Uppsala kan vara tillräckligt.
Just nu är tre olika ärenden på gång i hyresnämnden, där fastighetsägarna yrkar på kraftigt höjda hyror utan stamrenoveringar eller några andra större åtgärder att luta sig emot. I Kvarnen-huset vid Vaksala torg vill Andersson Company se en hyreshöjning med 25 procent för de cirka 150 hyresgästerna. Sh bygg har samtidigt aviserat en höjning med 22,5 procent för 33 lägenheter på Svartmangatan och S:t Larsgatan, medan fastighetsbolaget Nydahl Carolina & Johan Förvaltning yrkar på en 20-procentig höjning för 27 lägenheter i Svartbäcken.
I samtliga fall har förhandlingarna strandat efter att Hyresgästföreningen, som företräder de flesta hyresgästerna, motsatt sig höjningarna. Fastighetsvärdarnas hänvisning till bland annat nyproducerade hyresrätter i jämförbara lägen håller inte, menar Per Claesson, Hyresgästföreningens förhandlare. Han tror att det kommer att bli fler liknande tvister i Uppsala framöver.
– Uppsala är en väldigt attraktiv boendeort samtidigt som antalet hyresrätter ligger stilla. Det gör att fastighetsägarnas krav på högre hyror ökar hela tiden och när det handlar om så stora höjningar är det svårt att komma överens i de vanliga förhandlingarna, säger han.
Branschorganisationen Fastighetsägarnas ombudsman i Uppsala, Lars Englund, företräder de tre bolagen i de nu aktuella ärendena. Han instämmer i att det handlar om ett nytt läge på bostadsmarknaden i Uppsala. I fonden finns den nya hyreslagstiftningen, som innebär att det inte längre bara är de kommunala bolagens hyresnivåer som är normerande för en lägenhets bruksvärde. Även de privata bolagens hyressättning kan nu vara en utgångspunkt för hyresförhandlingarna.
– Även om lagen trädde i kraft 2011 är det först nu den börjar tillämpas i Uppsala och den ger oss nya perspektiv. Tittar man till exempel på lägenheterna i Kvarnen-huset, där det är så nära till utbudet i innerstaden, står det klart att bostadsrätter i samma läge ligger betydligt högre i pris. Vår uppfattning är att det ska vara dyrare att bo i attraktiva lägen mitt i stan, säger han.
Men är det verkligen rimligt med så kraftiga höjningar?
– Ja, med utgångspunkt i att man betalar väsentligt högre hyror i jämförbara lägen. Men det är inget som säger att hela höjningarna måste komma i ett slag, vi är öppna för stegvisa lösningar, säger Lars Englund.
På S:t Larsgatan och Svartmangatan anser fastighetsägaren – med hänvisning till Boverkets regler – att de lägenheter som tidigare kallats för rum och kokvrå nu ska betraktas som en lägenhet med rum och kök. Också det borgar för en högre hyra, anser Lars Englund. Per Claesson tycker att förändringen är kosmetisk.
– Det har inte gjorts någon ombyggnad och dessutom har de boende redan fått en höjning i år. Men det är en intressant fråga för hyresnämnden att ta ställning till, säger han.
Enligt hyresrådet Hans G. Johansson hoppas hyresnämnden nu på att kunna nå förlikningslösningar mellan parterna. Annars väntar sammanträden och besiktning av prövningslägenheter i höst, en process som kan ta lång tid.
Kraftiga hyreshöjningar kan vänta efter ny lag
Tre hyrestvister och tre olika fastighetsägare i Uppsala – alla kräver de hyreshöjningar på uppåt 25 procent med hänvisning till ett attraktivt boendeläge.
Från och med den 1 januari 2011 gäller en ny lag om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag. Den innebär att bolagen ska driva en affärsmässig verksamhet med normala avkastningskrav, dock kan bolagen överföra sina vinster till kommunen för att främja till exempel integration eller andra bostadsförsörjningsåtgärder.
Samtidigt förändrades även hyreslagstiftningen. Vid en tvist behöver hyresnämnden inte längre bara utgå från de kommunala bostadsbolagens nivåer. Vid kraftiga hyreshöjningar kan dock nämnden besluta om en så kallad trappningsregel med stegvisa höjningar.