Alternativen ingår i ett förslag till övergripande planering för området. I det minsta alternativet, som i förslaget fått namnet Mini, byggs max 40 nya enbostadshus, de flesta i närheten av befintliga bostäder i Källtorp. Det största alternativet ger möjlighet för upp till 530 nya bostäder på olika platser. Ett tredje något mindre alternativ omfattar upp till 400 bostäder. Alternativen kan också bli stegvisa etapper i en långsiktig utbyggnad.
Mini-alternativet ger naturligt nog minst påverkan på omgivningen men innebär också att kommunen inte ser förutsättningar att satsa på någon större utbyggnad av service, vägar eller kollektivtrafik. En ny förskola och en lokalgata mellan de nya bostäderna och länsväg 282 är allt som ingår i förslaget.
Med det största alternativet, runt 500 nya bostäder, ändras förutsättningarna radikalt. Då planeras bland annat ny grundskola, idrottshall, tre förskolor, två nya badplatser samt bil-, gång-, och cykelvägar. Äldre- och serviceboenden kan bli aktuella och en ny busslinje mellan Uppsala och Gunsta/Marielund kan eventuellt dras in i området, enligt förslaget.
I dag bor omkring 500 personer i Marielund. Mini-alternativet beräknas innebära cirka 100 personer fler än i dag. Den största utbyggnaden beräknas ge en befolkningsökning på omkring 1 700 personer.
De två större utbyggnadsalternativen ligger i förslaget åtskilliga år framåt. Kommunen pekar på flera åtgärder som krävs för exploateringen och som kan göra tidsplanerna osäkra. Elnätet bedöms i dag bara ha kapacitet för några enstaka nya bostäder. En förstärkning av kraftledningsnätet bedöms kunna ske omkring 2024-2025. Nya bostäder ska anslutas till kommunalt vatten och avlopp vilket bedöms kunna ske först cirka fyra år efter att en detaljplan antagits. Trafikökningen som följer av de två större utbyggnadsalternativen kräver enligt förslaget ombyggda eller nya anslutningar med länsvägarna, som Trafikverket ansvarar för, och säkra gång- och cykelpassager.
Kommunalrådet Erik Pelling (S), med ansvar för exploateringsfrågor, ger ännu inte besked om hur stor utbyggnad partiet kan ställa sig bakom, utan vill avvakta synpunkterna i det pågående samrådet. Han säger att det krävs en etappvis utbyggnad för att få ekonomisk hållbarhet i projekten och ge VA-systemet möjlighet att hänga med.
– Den stora vinsten för kommuninvånarna i stort är dels att bebyggelsen kan bekosta VA-utbyggnaden som kan lösa utsläppen till Trehörningen, dels att den här sidan av Trehörningen blir tillgänglig för fler. Sedan ska det göras på ett sätt som bevarar kulturmiljön och är respektfullt för dem som bor där, säger kommunalrådet Erik Pelling.
Moderaternas kommunalråd Therez Almerfors anser att den stora spännvidden på utbyggnad i förslaget gör det otydligt om vad som egentligen ska gälla:
– Vi hade velat se ett tydligare förslag som kunnat vara från 150 bostäder till omkring lite drygt 400. Viktigast för oss är inte antalet bostäder utan att fokus läggs på småhusbebyggelse för att bevara områdets kvalitet och karaktär, säger hon.
Planer på utbyggnad i Marielund har funnits i många år och väckt starka känslor. Boende befarar att den lantliga och historiska karaktären ska förstöras medan markägare är kritiska mot att kommunen inte kommit till beslut trots åratal av planerande.