Kraftig ökning av villainbrotten i år

Antalet villainbrott i länet har skenat i väg under det första halvåret i år. När många nu åker på semester gäller det att minska riskerna för att få besök av objudna gäster.

Uppsala2012-07-13 09:05

De tar sig oftast in genom att bryta upp altandörren eller källardörren. Smycken, kontanter och hemelektronik ligger i den stora riskzonen. Och de har varit ovanligt flitiga i länet i år, inbrottstjuvarna.

Siffrorna över anmälda inbrott i villor och radhus under det första halvåret 2012 talar sitt tydliga språk. Totalt anmäldes 165 inbrott, 51 fler än motsvarande period under fjolåret. Framför allt är det brottsvågen under januari och februari, då 84 inbrott anmäldes, som sticker ut.

Bålsta, Uppsala, Tierp och Enköpingsområdet var då särskilt hårt drabbat av tjuvarnas framfart. Vågen ebbade ut efter en rad gripanden under senvintern, men den svåra biten är som alltid att knyta misstänkta gärningsmän till brotten och få någon genomslagseffekt på längre sikt.

– Vi genomför alltid grundliga tekniska undersökningar, knackar dörr och dammar av allt på brottsplatsen ordentligt. Men ofta gäller det att de här personerna grips på bar gärning och kanske har på sig någon GPS eller telefon som vi kan tömma på information. Får vi inte napp direkt flyter det lätt undan, säger Staffan Wennberg, chef för Uppsalapolisens rotel för grova brott.

Omfattande trafikkontroller på de stora vägarna med utökade kontroller av misstänkta fordon är ett sätt att störa stöldligorna.

– Har de inbrottsutrustning med sig i bilen tar vi dem för förberedelse till stöld och kan kanske hålla kvar dem något dygn, säger Staffan Wennberg.

Men ligorna, som inte sällan kommer från olika delar av Östeuropa, är ofta välorganiserade och rör sig snabbt både över lands- och länsgränser. Det kräver ökad samordning och informationsutbyte mellan olika enheter inom polisen. Förra våren lades den särskilda brottsenheten för bostadsinbrott i Stockholm ned, vilket påverkat även Uppsalapolisens arbete negativt.

– Vi hade ett brett utbyte och hade hunnit få in metodiken då. När samarbetet med Stockholm försvunnit har vi inte samma kännedom om de kriminella längre.

Under semesterresorna på sommaren är det de välbekanta knepen som gäller för att skydda sig – att grannen ändrar belysningen och kollar brevlådan, och inte minst, att man själv har ordentlig koll på sina värdesaker.

– Smycken, guldgrejer, arvegods och annat som finns i byrålådan, fota allt sådant så att prylarna går att knyta till rätt person. Folk i gemen är ofta dåliga på att veta de äger, säger Staffan Wennberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!