Kraftig ökning av ungdomsbrottsligheten
Antalet brottsmisstänkta ungdomar som anmäls till socialtjänsten i Uppsala av polisen fortsätter att öka. Första halvåret 2008 kom drygt 600 anmälningar in. Det är en ökning med nära 80 procent jämfört med samma period förra året.
Det första halvåret skedde 240 fler anmälningar till socialtjänsten från polisen, i jämförelse med samma period föregående år.
- Jag upplever Uppsala som en stad där det förekommer mycket brott bland ungdomar. Vi har ett betydligt hårdare samhällsklimat i dag än för några år sedan och allt fler ungdomar känner ett utanförskap, säger Mikaela Lundh Baum, gruppledare för socialtjänstens ungdomsbrottsgrupp i Uppsala kommun.
Den vanligaste orsaken till en anmälan gäller lagen om omhändertagande av berusade personer, vilket inte är ett brott men ändå ingår i statistiken. Därefter är anmälningar om snatteri, narkotikainnehav och misshandel de mest förekommande. Anmärkningsvärt är att allt fler misshandelsanmälningar gäller ungdomar under 15 år. Under juli månad i år gällde mer än dubbelt så många anmälningar om misshandel ungdomar under 15 år, till skillnad från juli månad förra året.
- Våld har blivit ett allt vanligare inslag i samhället, speciellt på skolorna, säger Mikaela Lundh Baum.
- Våldet har också blivit allt grövre med sparkar och knivhot som används för att tvinga till sig något, en mobiltelefon till exempel, säger Roger Käck, ansvarig utredare för ungdomsbrott på Uppsalapolisen.
Under sommaren har han märkt en tydlig trend att ungdomsbrotten ofta begås i gäng och provoceras fram för att hitta en anledning att slåss.
Roger Käck nämner stadsdelar som Sävja, Gottsunda och Uppsala City som särskilt våldsdrabbade områden vad gäller ungdomsbrottslighet.
Mikaela Lundh Baum tror att statistiken över ungdomsbrottslighet skulle kunna visa ännu fler anmälningar mot brottsmisstänkta ungdomar, men efter att justitieombudsmannen för några år sedan gick ut med en uppmaning till skolorna att inte polisanmäla incidenter som gäller ungdomar under 15 år, har anmälningarna från skolor minskat.
Justitieombudsmannen menade att polisen ändå inte utreder dessa brott eftersom ungdomarna inte är straffmyndiga. Det finns också en policy bland skolorna i Uppsala kommun att anmäla brottsmisstänkta ungdomar under 15 år direkt till socialtjänsten som är huvudansvarig för den åldersgruppen.
- Det är både negativt och positivt. Negativt eftersom vi kan gå miste om information om ungdomar som är på glid, säger Roger Käck.
Den positiva aspekten är att polisen slipper pappersarbetet med anmälningar som inte leder någonvart då polisen inte förhör ungdomar under 15 år. Polisen förhör bara ungdomar om anmälan gäller stöld eller om den misstänkte varit med i ett gäng som utfört ett brott där deras vittnesmål kan vara till hjälp.
Varken Roger Käck eller Mikaela Lundh Baum kan ge något direkt svar på varför anmälningarna blivit fler. Det skulle kunna bero på att anmälningsbenägenheten ökat eller att det är fler tonåringar ute i samhället i dag efter 90-talets babyboom.
- Troligen är det en blandning av olika faktorer, men jag märker att attityden hos ungdomar har förändrats. De har inte respekt för varandra längre. Och den attityden har allt yngre personer i dag, säger Roger Käck.
Mikaela Lundh Baum tror att en bidragande faktor kan vara att många barn och ungdomar saknar nära relationer till bra vuxna och att de tillbringar en stor del av sin fritid på internet där vuxna saknar insyn.
Fotnot: Med ungdomar menas personer upp till 21 års ålder. Statistiken kommer från socialtjänstens ungdomsbrottsgrupp i Uppsala kommun som startade 2006.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!