Kraftig ökning av bedrägerier

Antalet anmälda bedrägerier i Uppsala har ökat kraftigt på senare tid. Men en stor del av den övriga brottsligheten i samhället ligger stabilt, menar vissa forskare.

Bostadsinbrotten minskar något, men bedrägerier ökar.

Bostadsinbrotten minskar något, men bedrägerier ökar.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Uppsala2019-02-18 06:00

I fjol anmäldes 1 975 fall av bedrägeri i Uppsala. Statistiken visar att bedrägeribrotten sedan 2014 ligger på ungefär dubbelt så hög nivå som åren dessförinnan. Tendensen är likartad i övriga riket.

Tittar man på det totala antalet polisanmälningar för samtliga brottstyper pekar kurvan för Sverige som helhet svagt uppåt. Men tar man bort bedrägeribrotten och dessutom räknar in att befolkningen ökat framträder en lite annan bild.

Med det sättet att räkna har antalet anmälda brott per person minskat med 10 procent i Sverige jämfört med för ett decennium sedan.

Situationen är likartad för Uppsala. Om man undantar bedrägerier och tar med i kalkylen att Uppsalas befolkning ökat, var siffran över polisanmälda brott 2018 den lägsta på tio år. Även i länet ser utvecklingen ut så här.

– Siffrorna över antalet anmälda brott i Uppsala län är oerhört påverkade av bedrägeribrotten, de dränker statistiken, konstaterar Anders Östlund, kriminolog på polisens Region Mitt.

I en färsk rapport från Institutet för framtidsstudier, Iffs, skriver några av landets ledande kriminologer att brottsligheten i Sverige ligger på en stabil nivå.

Även om det dödliga våldet har ökat sedan 2013 uppges siffrorna vara lägre än toppnoteringen från 1989.

För de yngre uppges det finnas en positiv utveckling. "Ungdomskriminaliteten som helhet uppvisar även den en stabil eller lätt nedåtgående trend", skriver forskarna i Iffs-rapporten.

Trots det tror åtta av tio svenskar att brottsligheten ökat i samhället. Men det är lätt att feltolka kriminalstatistik och bilden är inte enbart ljus.

Brottsförebyggande rådet, Brå, frågar regelbundet människor om de utsatts för brott. Den metoden anses ge en bättre bild av kriminaliteten än antalet anmälda brott eftersom inte alla drabbade gör en polisanmälan.

Den senaste Brå-undersökningen, som omfattar 74 000 tillfrågade, visar att allt fler under de senaste två-tre åren uppgett att de utsatts för brott mot person. Det handlar om våld, hot, personrån och framför allt sexbrott riktade mot unga kvinnor, där ökningen varit mycket stor.

Däremot vad gäller egendomsbrott mot hushållen, såsom inbrott, bilstölder med mera är tendensen stabil eller nedåtgående.

Antalet anmälda egendomsbrott är ungefär tre gånger fler än brott mot person. Det medför att en nedgång i anmälningar om egendomsbrott får stort genomslag i statistiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om