Kraftig nedgång av skivförsäljning
Uppsalas skivhandlare uppger att försäljningen gått ner cirka 2030 procent på bara tre år. Orsakerna är välkända. "Gratisgenerationen" laddar ner olagligt.
Erik Yläneva, 17 år, Uppsala köper ibland CD-skivor i butik. Ibland laddar han ner från nätet. Det är bra att kunna välja, säger han.
Foto: Hans E. Ericson
— Ungdomar verkar knappt veta vad en stereo är längre. De lyssnar bara på 128 kb-musik i mobilen, säger Peter Eriksson på Musikörat i Uppsala.
På flera andra skivbutiker som UNT talat med hörs samma klagolåt. Musikförsäljningen har dykt nedåt. En butik har tvingats göra sig av med sin lokal och flytta in i en mindre.
— Det har varit ett stort tapp, det är ingen hemlighet. Diskussionen har varit snedvriden, de flesta skivor är inte så dyra som det påstås, de flesta ligger i prisklassen 139—179 kronor och vi har nedsatt pris på många cd, säger Ulf Hornau, ägare till Tropez Records.
— Alltför många verkar ha en konstig syn på upphovsrätten. En musiker ska givetvis få betalt för sitt arbete, säger Ulf Hornau.
"En förlorad generation"
Priset på cd-skivor skulle kunna sänkas om musikindustrin i USA tog initiativ till det. Men än så länge har inte skivförsäljningen minskat i samma procentuella omfattning där som i Sverige och därför saknas incitament för en större prissänkning.
— En sak man glömmer bort är att även när man betalar nio kronor för en låt på nätet får man en mycket sämre ljudkvalitet, 128 kb i stället för 1 600—2 400 kb, säger Peter Eriksson på Musikörat. Det kanske inte spelar så stor roll när man ska lyssna på det i mobilen, men i en högtalare märker man skillnaden.
— Det finns också mindre seriösa nätföretag som säljer cd-skivor som är av sämre kvalitet.
Allt fler skivbutiker har utökat utbudet av filmer, och på det området märks nedgången inte alls av lika tydligt.
— Det är min uppfattning att nedgången på filmförsäljningen inte alls är lika stor. Vad det beror på vet jag inte, säger Ulf Hornau på Tropez Records.
Att "gratisgenerationen" ligger bakom försäljningstappet är de flesta överens om. Och hur ungdomarna ska lockas köpa skivor i butikerna verkar ingen veta.
— Jag undrar om det inte är kört. Det är nog en förlorad generation, säger Peter Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!