Kött - en bortglömd klimatbov
Vi skulle kunna minska utsläppen av växthusgaser radikalt genom att äta mer kyckling och mindre nötkött. Nästan all metangas från våra husdjur släpper nämligen korna ut.
Foto: Scanpix
Ändå har utsläppen av metangas från våra svenska mjölkkor minskat med cirka 10 procent sedan 1990. Det beror enligt SLU-forskaren Jan Bertilsson framför allt på att korna har blivit allt produktivare. Samma mängd mjölk produceras i dag av betydligt färre kor än för 20 år sedan.
- Vi tror att det går att "trimma systemet" och minska utsläppen med cirka 10 procent per kilo svenskproducerad mjölk och kött under den kommande tioårsperioden, säger han.
- Samtidigt måste vi komma ihåg att matproduktion är helt nödvändig för att människan ska överleva. Vi måste också komma ihåg att kor gör god miljönytta på köpet. Betande djur är till exempel en förutsättning för att många rödlistade växt- och djurarter ska finnas kvar.
De här siffrorna är ungefärliga. De bygger på ganska grova schablonvärden för olika djurslag. Felmarginalerna kan vara så stora som 20-25 procent. Exakt hur mycket växthusgas en ko ger ifrån sig har SLU-forskarna fått pengar för att undersöka.
Det handlar också om att jämföra mjölkproduktion som litar på närproducerat foder eller har importerad soja som väsentlig beståndsdel.
- För att få en rättvis jämförelse av utsläppen från mat som produceras på olika sätt och olika håll i världen måste vi följa hela produktionskedjan från jord till bord. Genom livscykelanalys av olika produktionsmodeller för kan miljöbelastningen jämföras.
Samtidigt har en grupp japanska forskare tagit patent på en metod att producera foder som ska motverka växthuseffekten. Forskarna fann att korna rapade ut väldigt lite metan när de åt foder som innehöll mycket nitrat. Tillsatsen av nitrat ska inte påverka mjölkens kvalitet. På ett symposium i juni ska den nya tekniken presenteras för utländska forskare.
FAKTA
Kor och andra idisslare har en unik förmåga att omvandla gräs till högvärdiga produkter som mjölk och kött. Det ske i kons förmagar, av vilka våmmen är den viktigaste. I våmmen bryts fodret ned med hjälp av mikroorganismer till ämnen från vilka kon kan tillgodogöra sig energi och protein. För att göra sig av med överskottet av väte bildar bakterierna metan och koldioxid samt energi för egen räkning. Det mesta metanet följer med utandningsluften när kon idisslar.
Källa: SLU
Kor och andra idisslare har en unik förmåga att omvandla gräs till högvärdiga produkter som mjölk och kött. Det ske i kons förmagar, av vilka våmmen är den viktigaste. I våmmen bryts fodret ned med hjälp av mikroorganismer till ämnen från vilka kon kan tillgodogöra sig energi och protein. För att göra sig av med överskottet av väte bildar bakterierna metan och koldioxid samt energi för egen räkning. Det mesta metanet följer med utandningsluften när kon idisslar.
Källa: SLU
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!