Klockan 9.14 klev den yngre brodern, 35 år, in i den ståtliga salen i Stockholms tingsrätt tillsammans med sin försvarare advokat Björn Sandin. Den spionåtalade mannen var klädd i Kriminalvårdens gröna häkteskläder, täckte ansiktet och satte sig snabbt ned på sin stol med ryggen mot allmänhetens platser. Där, bakom en glasvägg längst ned i salen, bevakades rättegångsstarten av ett 20-tal journalister.
Ett par minuter senare kom den äldre brodern, 42 år, in i salen tillsammans med advokat Anton Strand. De intog sina platser, flera meter ifrån den yngre brodern. 42-åringen, klädd i grå kostym, tog på sig glasögonen, bläddrade i några papper på bordet och samtalade med sin försvarare. Mannen såg samlad och uppmärksam ut när domaren inledde förhandlingen.
Bröderna har suttit häktade i ett år sedan de greps i Uppsala förra hösten. I rättssalen flankerades de inte av Kriminalvårdens ordinarie häktesvakter, klädda i vaktuniform, utan av fyra kostymklädda män med skarpa ansiktsdrag och med lätta sportskor på fötterna.
Båda bröderna är åtalade för grovt spioneri. Enligt åklagarna rör det sig om ett unikt fall där hemliga och ytterst känsliga uppgifter lämnats till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU under tio års tid. 42-åringen misstänks ha kommit över uppgifterna under sin anställning hos Säkerhetspolisen och vid Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetstjänst. När han greps arbetade han som hög chef vid Livsmedelverket i Uppsala. Båda nekade, via sina försvarare, till brott:
– Han har aldrig agerat för att gå främmande makt tillhanda och aldrig obehörigen anskaffat eller röjt någonting, summerade Anton Strand.
Samma inställning hade den yngre brodern:
– Han har vare sig själv eller tillsammans med någon annan gjort sig skyldig till den gärning åklagaren påstår. Han har inte haft kontakter med Ryssland och således inte överlämnat några uppgifter, förklarade Björn Sandin.
Både förundersökningen och rättegången omgärdas av stor sekretess. Bevisningen är till stora delar hemlig. Inget är heller känt om vilka uppgifter männen, enligt åklagarna, ska ha lämnat ut. Men kammaråklagare Mats Ljungqvist hävdade i sin sakframställning att det rör sig om "extremt känsliga uppgifter".
– Rätten kommer att få insyn i material som väldigt få personer i det här landet sett eller har tillgång till. Det krävs att bevisningen hanteras bakom stängda dörrar och det krävs att materialet både under och efter rättegången skyddas från insyn, sade åklagaren.
Han gick därefter igenom "den översiktliga spelplanen" för fallet, det vill säga hur länder utformar sin underrättelseverksamhet och vilka metoder som används för spioneri. I sak avslöjade åklagaren inget om de uppgifter som bröderna påstås ha lämnat vidare. Däremot betonade han att det inte krävs att några hemliga uppgifter verkligen lämnas över. Det räcker, enligt åklagaren, med att uppgifterna skaffas fram i det syftet.
Efter en halvtimmes genomgång stängdes dörrarna och alla åhörare fick lämna salen. Så gott som hela den resterande rättegången kommer att vara stängd, med undantag för ett par vittnesförhör. Advokat Anton Strand flaggade också för att han vill hålla en del av sin sakframställning inför öppna dörrar.
Rättegången beräknas pågå till den 12 december.