Kosttillskott kan ha orsakat dödsfall

Nu varnar Läkemedelsverket för det örtbaserade kosttillskottet Fortodol. Preparatet misstänks ha orsakat dödsfall och fall av leverskador i Sverige och Norge. Analyser visar att Fortodol innehåller ett läkemedelsämne som kan skada levern.

Uppsala2009-02-25 11:47
- De som tar Fortodol ska omedelbart sluta, säger Barbro Gerdén, läkare på Läkemedelsverket.

Det svenska läkemedelsverket har fått kännedom om fyra fall av leverpåverkan hos svenskar som tagit Fortodol. I ett fall dog patienten till följd av akut leversvikt.
I Norge känner läkemedelsmyndigheten till fem fall av leverpåverkan, varav ett dödsfall, hos personer som tagit Fortodol.

Men eftersom Fortodol säljs fritt och används utan läkarkontroll tror Läkemedelsverket att betydligt fler kan vara drabbade.
- Om man symptom som dålig aptit, illamående, kräkningar, buksmärta, trötthet, mörk urin eller gulfärgad hy bör man kontakta sjukvården för att undersöka sin lever, säger Barnbro Gerdén.
Fortodol säljs bland annat över internet och i hälsokostbutiker. Preparatet påstås hjälpa mot ledbesvär, muskelbesvär och huvudvärk.

Enligt innehållsförteckningen bygger medlet på gurkmeja och aminosyran fenylalanin, men i två av nio analyserade burkar har Läkemedelsverket även påträffat läkemedelssubstansen nimesulid.
Det är tidigare känt att nimesulid, som har anttiinflammatorisk effekt, kan ge leverskador. I Sverige har nimesulid aldrig godkänts som läkemedel. I länder där det är godkänt rekommenderas att behandlingen begränsas till högst två veckor.
- Men här har vi ett preparat som marknadsförts som ett kostillskott, inte läkemedel. Risken finns att människor tagit medlet under längre perioder. Det är troligt att fler drabbats av leverbiverkningar än de fall vi känner till, säger Per Claeson, apotekare på Läkemedelsverket.
Det företag som saluför Fortodol i Sverige, Hela pharma, har lovat att tills vidare stoppa produkten och återkalla de förpackningar man hittills leverat ut. Personer som köpt Fortodol lovas att få pengarna tillbaka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!