Q10-tillskotten motverkar inte heller så kallad oxidativ stress i samband med fysisk träning.
Det visar resultaten av en studie vid Uppsala universitet som publiceras i det senaste numret av facktidskriften Nutrition.
– Om man vill öka sin fysiska prestationsförmåga är det nog vettigare att lägga pengarna på ett par bra träningsskor i stället för att köpa kosttillskott som innehåller Q 10, säger forskaren Liisa Byberg vid Institutionen för kirurgiska vetenskaper vid Uppsala universitet.
Det finns en uppsjö av kosttillskott som innehåller Q 10. ”Främjar kroppens energi och uthållighet”, ”extra ork vid hårt fysiskt arbete”, ”möjliggör längre och mer intensiva träningspass” och ”motverkar oxidativ stress” är påståenden som tillverkare gör om några av dem.
– Det är visserligen sant att kroppen själv tillverkar och behöver detta vitaminliknande ämne för cellernas energiproduktion, men det saknas bra studier som underbygger påståendena om att ett extra tillskott av Q 10 ger musklerna ytterligare energi och därmed ökar den fysiska prestationsförmågan, säger Liisa Byberg.
Den nya studien omfattar 23 hyggligt vältränade män i åldrarna 19 till 44 år som med slumpens hjälp fördelades på två grupper. I den ena åt de dagligen under åtta veckor tre kapslar med 30 milligram Q10 löst i sojaolja, i den andra kapslar med enbart sojaolja. Dosen Q10 överensstämde med tillverkarnas egna rekommendationer.
Innan männen började ta sina kapslar fick de under två dagar genomföra flera tuffa uppgifter på löpband och testcykel, ända upp till gränsen för vad de maximalt klarade av. Samma tester upprepades efter de åtta veckornas uppladdning med Q10. Under testerna mättes bland annat deras maximala syreupptagningsförmåga, mjölksyra i blodet och ett par ämnen som bildas när musklerna utsätts för så kallad oxidativ stress.
– Om kosttillskott med Q 10 haft effekt borde männen som fick riktiga kapslar ha ökat sin maximala syreupptagningsförmåga och bättre klarat mjölksyran vid det andra jämfört med vid det första testtillfället. Men så var inte fallet, säger Liisa Byberg.
Männen som fick placebokapslar klarade testerna lika bra som männen som fick Q 10. Det fanns inte heller fanns några skillnader mellan grupperna när det gällde halterna av ämnena som ökar vid oxidativ stress.
– Om man äter en allsidig kost finns ingen vinst att ta kosttillskott, oavsett om man är aktiv idrottare eller inte. Det är något som inte framgår av marknadsföringen i dag. Att äta för mycket av vissa vitaminer kan rentav vara förenat med ökad risk för sjukdom, även om detta inte är klarlagt för just Q10, säger Liisa Byberg.