Kosttillägg ersätter mat för äldre

Kosttillägg efterfrågas allt oftare för äldre på Uppsalas äldreboenden. Snart påbörjas bygget av ett nytt boende, Hasselparken. På boendet planeras ett mottagningskök som innebär nästan ingen mat kan lagas från grunden. Mycket talar för att maten ska levereras från en extern leverantör.

Uppsala2005-03-26 00:00
På kommunens enhet för kostservice som bland annat ansvarar för måltidsplanering för äldrevård, skola och förskola märker man en tydlig trend mot att kosttillägg, ett näringskoncentrat, i allt större utsträckning efterfrågas av personal vid äldreboenden.
— Det ringer personal från olika boenden och vill ha hjälp. Gästerna äter inte tillräckligt och magrar av. Då blir det panik. Man beställer berikad mat och vill att vi ska skriva ut kosttillägg på recept. Men det är läkarnas ansvar, säger Annicka Sandgren, dietist vid kostservice.

"Alarmerande"
Några siffror på antalet portioner med kosttillägg som serveras har Annicka Sandgren inte.
— Vi har märkt en ökad efterfrågan, och det är mycket alarmerande. Att det efterfrågas kosttillägg, som finns som pulver och på tetra, menar jag hänger samman med att många av de äldre på boendena är ganska dåliga. Då är maten ännu viktigare. Den blir nästan som ett slags medicin för att de ska må bra. Men som det är nu glöms maten bort, och jag menar att i Uppsala kommun är det ingen som ytterst har ansvaret för det som serveras till de äldre, säger Annicka Sandgren.
En studie vid äldreboenden i Stockholm visar att kaloriintaget ökade med 200 kilokalorier per dag när matdoft spreds på boenden.
— Man jämförde olika tillagningssätt och kom fram till att när maten tillagas på ett sätt som gör att dofter sprids så ökar detta gästernas aptit. 200 kalorier låter lite men för en äldre person är detta mycket. 200 kalorier motsvarar cirka en viktminskning om fem kilo per år.

Mottagningskök
På boendet Hasselparken med plats för 70 äldre, och som snart ska börja byggas vid Hjalmar Brantingsgatan-Årstagatan, planeras ett mottagningskök där man exempelvis kan koka potatis men inte tillreda måltidens huvudkomponent.
- Produktionskök har vi inte ens övervägt. Det har vi inga möjligheter till. Vi går på expertisens råd som säger att mottagningskök är billigare. Maten får totalt kosta 80 kronor per dag, och då ingår förutom råvaror, personal och lokaler, säger Christer Öhrnell uppdragschef vid äldrekontoret.
Han menar att det finns produktionskapacitet i andra kök i Uppsala.
- Det är jag ganska säker på. Går det inte att maten lagas i Uppsala kan man kanske köpa den från Samhall i Sala. För oss är det viktigt med näringsriktig mat. Men vi måste vara kostnadseffektiva. Samtidigt har matfrågorna aldrig lösts till allas belåtenhet. Fast jag vill tillägga att skulle jag resonera fel så ska jag buga mig djupt, säger Christer Öhrnell.
Annicka Sandgren menar att det inte finns någon överkapacitet i tillagningsköken.
— Så var det för länge sedan. I dag har vi tillagningskök i Karl Johangårdarna, Ramund, Björngården, Orstenen, Restaurang Leopold i Nyby, och ännu så länge Johanneslundsgården som ska läggas ned då Hasselparken blir klart. De har ingen outnyttjad kapacitet. Det betyder att även maten till Hasselparken troligtvis måste upphandlas externt.

Läs mer i UNT
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om