Kostrådgivare för yngre saknas
Allt fler barn och unga i Sverige lider av övervikt och fetma. Trots det saknar Uppsala, precis som de flesta kommuner, dietister som arbetar för bättre kosthållning och hälsa bland unga inom skola och hälsovård.
Simon Beard, Olle Östman och Ludvig Munther brukar äta lunch ute på stan ungefär en gång varannan vecka.
Foto: Hans E Ericsson
Medan de ungas fysiska och psykiska hälsa generellt har blivit bättre de senaste åren, ökar problemen med övervikt och fetma bland de unga i länet, särskilt bland yngre killar i gymnasieåldern. Bland pojkarna i tvåan på gymnasiet räknas i dag nästan var fjärde som överviktig eller fet.
Mot bakgrund av denna utveckling vill nu många dietister se mer profilerade insatser mot barn och unga inom den offentliga sektorn.
I Uppsala kommun saknas än så länge, i likhet med de allra flesta andra kommuner i landet, dietister som arbetar riktat mot barn och unga ute på skolorna. Medan stimulanspengar från regeringen finansierat liknande insatser i den kommunala äldreomsorgen, råder det stor brist på dietister på barn- och ungdomssidan.
- Av någon anledning har inte barn- och ungdomssidan prioriterats alls på samma sätt. Men det är jätteviktigt att mer fokus läggs på barnen, särskilt med tanke på den utveckling vi nu ser med allt fler överviktiga, säger Kajsa Asp Jonsson, informatör på Dietisternas Riksförbund.
Dietisternas Riksförbund har tidigare uppmanat till fler gemensamma, förebyggande insatser för att åstadkomma positiva förändringar i ungas kostvanor och livsstil. Men det kräver mer resurser och bättre samarbete på lokal förvaltningsnivå, enligt förbundet.
Hanna Edin, dietist med inriktning mot kost och måltid på Uppsala kommuns enhet för vård och bildning, arbetar med matsedelsplanering på skolköken.
- Det innebär att jag framför allt jobbar med kökspersonalen, som oftast redan har god medvetenhet om de här frågorna. Den stora utmaningen vore att möta upp ungdomarna direkt, det är där som det återstår mycket att göra och det skulle kunna tillföra mycket, säger hon.
Enligt det styrningssystem som i dag finns i kommunens organisation är det upp till de enskilda aktörerna att anlita till exempel dietister för att komma ut till skolorna och informera om kost och hälsa.
- Men hittills är det bara ett fåtal skolor som profilerat sig här och utnyttjat den möjligheten, säger Hanna Edin.
Hon efterlyser särskilt insatser mot mellanstadieelever, då hemkunskapsundervisningen startar och barnens uppfattning om kost och hälsa får sin utformning. Många skolor har dock snarare skurit ner på sin hemkunskapsundervisning de senaste åren, trots de ökade problemen med fler övervikt iga i unga år.
Enligt Hanna Edin är det även ett problem att många unga går och blir hungriga under långa skoldagar. I brist på någon organiserad mellanmålsservering går många i stället till kiosken intill och köper godis eller kaffebröd.
- En tanke för framtiden, som vi har lyft fram, är att kunna erbjuda någon form av mellanmål i kommunal regi, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!