Kostråd miljöanpassas
Ät mer frukt och grönt, särskilt sådant som odlats i Sverige, och minska samtidigt på köttkonsumtionen - det är bättre för miljön. De här rekommendationerna från forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala kan nu bli en del av Livsmedelsverkets kostråd.
Charlotte Lagerberg Fogelberg, forskare vid SLU, har tagit fram ett vetenskapligt underlag som Livsmedelsverket ska utgå från när de ser över sina kostråd. Hon rekommenderar bland annat att vi ska äta mer frukt och grönt, och att vi mer ska anpassa vad vi äter efter den svenska odlingssäsongen. Däremot bör vi äta färre bananer, citrusfrukter och vindruvor.
- De odlas med mycket bekämpningsmedel och på mycket stora ytor som får stor påverkan på landskapet och på artrikedomen. Samtidigt kan vi se att vi skulle kunna äta mer svenska äpplen, eftersom det i stället är gynnsamt för den biologiska mångfalden här. Dessutom gör det svenska klimatet att vi använder mycket mindre växtskyddsmedel, säger Charlotte Lagerberg Fogelberg.
För att minska klimat- och miljöpåverkan bör vi också äta mindre kött, men öka andelen kött från Sverige och kött och mjölk som producerats med inhemskt foder.
Förutom sådana här konkreta råd om vad vi bör äta mer och mindre av, menar Charlotte Lagerberg Fogelberg att vi också måste minska matsvinnet.
- Det är oerhört viktigt. Det finns siffror att vi slänger 20 procent av det frukt och grönt vi köper, det är en stor förlust inte bara för den egna plånboken utan även för miljön. Här finns mycket att göra, säger Charlotte Lagerberg Fogelberg.
Livsmedelsverket ska under hösten väva in miljöperspektivet i sina kostråd. Redan har man dock dragit slutsatser av forskarunderlaget, slutsatser som nu är ute på remiss.
Bland annat slår verket fast att dagens konsumtion av kött måste minskas för att miljöpåverkan ska minskas. Vidare skriver verket att ekologisk kött- mjölkproduktion gynnar miljömålet om en giftfri miljö, men att det för övrigt inte finns några markanta skillnader i miljöbelastning mellan ekologisk och konventionell kött- och mjölkproduktion.
- Det är förvisso känt sedan tidigare, men har kanske inte lyfts fram eller riktigt brutit igenom, säger Monika Pearson, nutritionist på Livsmedelsverket.
I ett inslag i SVT:s Aktuellt på måndagskvällen riktades kritik mot att Livsmedelsverket främst inte företräder konsumenterna, utan livsmedelsproducenterna. Kritiken kom från kostdebattören Per Wikholm, som menar att kostråden snarare är en effekt av tidsandan än vetenskapliga rön.
Monika Pearson tycker att Per Wikholm har fel.
- Ingen dikterar vad vi ska ge för råd. Vi baserar våra näringsrekommendationer på ett vetenskapligt underlag och våra kostråd på en kombination av näringsrekommendationen och mattradition, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!