Kosläpp lockade demonstranter

Medan Arla ordnade tipspromenad protesterade demonstranter mot mjölkindustrin. "Det absurda är att man bjuder på djuren som man samtidigt tittar på", säger Michelle Berghäll som var en av demonstranterna.

Alla var inte nöjda vid lördagens kosläpp vid Lövsta forskningcentrum. "Det absurda är att man bjuder på djuren som man samtidigt tittar på", säger Michelle Berghäll som var en av protestanterna.

Alla var inte nöjda vid lördagens kosläpp vid Lövsta forskningcentrum. "Det absurda är att man bjuder på djuren som man samtidigt tittar på", säger Michelle Berghäll som var en av protestanterna.

Foto: Pontus Stark

Uppsala2018-05-12 17:39

På lördagen kom ett stort antal besökare för att bevittna kosläppet på Lövsta forskningscentrum utanför Uppsala. Bland besökarna stod i år även ett tiotal demonstranter som förenades i sin kritik mot mjölkindustrin och dess djurhantering.

Demonstranternas närvaro väckte en blandad respons bland besökarna.

– Det var några som slet bort skyltarna vi bar med oss. De var upprörda för att vi var där och visade barnen vad som händer med korna. Men vi fick också positiv respons. Många kom till oss och var nyfikna och ställde flera frågor, säger gruppens talesperson Michelle Berghäll.

Linda Keeling, professor vid Institutionen för husdjurens miljö och hälsa vid SLU, mötte besökare vid kosläppet, men såg aldrig demonstranterna då de vistades på olika sidor av SLU:s område. På samma sätt som demonstranterna använder kosläppet för att presentera sina åsikter använder SLU tillfället för att presentera sitt arbete.

Linda Keeling menar att djurskyddslagen är en kompromiss mellan marknad och djurrätt.

- Visst skulle jag vilja att minimikraven höjdes rörande djurhållning. Men vi lever i en global värld. Det innebär att om vi höjer levnadsstandarden för djuren i Sverige så kommer vi även riskera att konsumenten vänder sig till länder med betydligt sämre djurhållning, för att dessa länder kommer erbjuda varor till ett lägre pris, förklarar hon.

Linda Keeling använder problematiken kring att kalven separeras tidigt från mamman som ett exempel på den kompromiss som gjorts.

- Kalven och kon skulle må bättre av att få vara tillsammans. Men det skulle även innebära en dyrare produkt då delar av mjölken skulle gå till kalven. Så man måste alltid göra en avvägning mellan vilken standard man vill ha rörande sin djurhållning och fråga sig vilket pris vi som konsumenter är beredda att betala för. Det förs en kontinuerlig debatt om detta i samhället vilket jag tycker är bra, säger hon.

Michelle Berghäll och demonstranterna anser att hela mjölkindustrin är onödig då djur utnyttjas och dödas för en produkt som människor inte behöver.

– Vi separerar kalven från dess moder direkt efter födseln och sedan tar vi kalvens mjölk. Efter det så dödar vi djuren och äter upp dem. Skulle vi göra likadant mot hundar skulle det bli ett ramaskri. Men i vårt samhälle har någon bestämt att hundar är mer värda än kossor, så därför accepteras detta. Detta är något som vi som demonstrerar inte håller med om, säger Michelle Berghäll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!