Korv i långa banor

Starten drog ut på tiden för korvfabriken norr om Almunge. Men nu är alla certifikat och tillstånd klara, och företaget kan börja försöka få in de närproducerade och ekologiska produkterna i mataffärernas kyldiskar.

Här väntar falukorv och meterkorv, en finsk korvsort, på att åka in i rökeriet.

Här väntar falukorv och meterkorv, en finsk korvsort, på att åka in i rökeriet.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2012-08-21 16:54

Det luktar svagt av rök i de svala lokalerna. En ställning med korvringar ska snart in i röken. Där hänger falukorvar, men också finsk meterkorv och små knubbiga grillkorvar.
– Vi gör tio olika sorters korvar i dag. Men vi har en lång lista med vad vi vill göra. Först måste vi jobba in oss. Vi startar från noll, säger Max Kullberg, vd och ägare.

I ett rum intill står korvhacken, där smeten blandas. I ett par plastbyttor ligger kryddblandningar: paprika, vitlök, curry. Dagens smet innehåller vitpeppar och muskot.
– Smaken måste utmärka sig för oss. Vi måste vara bättre, säger han, och menar att de som liten tillverkare inte kan konkurrera med priset.

Charkfabriken Kullbergs håller till i en helt ombyggd ladugård en halvmil utanför Almunge. Sedan två veckor tillbaka är alla certifikat som livsmedelsbutikerna kräver klara, och korv har börjat levereras till mataffärer i Roslagen. I samma byggnad, men med egen ingång och som ett separat företag, har sedan i april Mogavägens kött & butik öppet två dagar i veckan. Helt nyligen fick butiken sin hantering godkänd av Krav.

Butiksägaren Per-Erik Eriksson köper köttet från slakteriet i Almunge en bit bort, kött som kommer från föreningen Upplandsbonden. Han hanterar nötkött, gris och lamm. Redan för nära två år sedan började planeringen för verksamheterna. Lokalerna ligger på gården Stora Wäsby, och hyrs av företagen. De har blivit ombyggda för att klara de stränga kraven som finns för livsmedelshantering. Det arbetet tog mycket tid. Sedan har väntan på alla tillstånd sträckt ut sig många månader längre än vad de hade beräknat. För charkfabriken har kostnaderna för att kunna starta kommit upp till nära två miljoner kronor.

Nu börjar man på allvar försöka marknadsföra sig mot livsmedelskedjor och matköpare. Den närproducerade och ekologiska profilen är viktig, tycker de, och menar att det är kvaliteter som konsumenterna efterfrågar. Max Kullberg, Per-Erik Eriksson och anställda charkuteristen Lars-Olof Ljungkvist har alla tre jobbat i branschen sedan 1970-talet. För ett par år sedan arbetade de på Skebo kött, ett slakteri med charkproduktion i Skebobruk. Slakteriet gick i konkurs och har stängt, men en del av yrkeskunnandet har nu fått sin fortsättning i Almunge ett par mil bort.

Fakta

Två köttföretag på samma gård

Max Kullberg Chark AB och Mogavägens Kött & Butik ligger på Stora Wäsby gård utanför Almunge.

Köttbutiken har Kravmärkta produkter.

Korvfabriken tillverkar produkter som är närproducerade och ekologiska.

I dag produceras mellan 200 och 500 kilo i veckan, målet är minst ett ton i veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!