Kortison minskar riskerna vid ansiktsförlamning

Vid ansikts­förlamning kan en tidigt insatt behandlingskur med kortison påskynda utläkningen och minska risken för att patienten ska få bestående nervskador.

Uppsala2009-06-11 18:00
Det framgår av en doktorsavhandling av plastikkirurgen Thomas Berg, forskare vid Institutionen för kirurgiska vetenskaper vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
- Våra resultat är så entydiga att det nu finns goda skäl att rekommendera att i princip alla patienter med ansiktsförlamning behandlas med kortison.
I avhandlingen redovisar Thomas Berg en skandinavisk studie som omfattar drygt 800 patienter med den vanligaste formen av ansiktsförlamning, Bells pares. Omkring två procent av befolkningen drabbas någon gång i livet av Bells pares.

Grundorsaken till sjukdomen är okänd, men en inflammatorisk process anses vara en viktig förklaring till att ansiktsnerven i den drabbade ansiktshalvan inte kan fungera normalt.
- Om antiinflammatoriskt kortison hjälper har länge varit en omdebatterad fråga. Vår studie är dock den första som är tillräckligt stor och som har följt patienterna tillräckligt länge och noga för att ge ett säkert svar på den, säger Thomas Berg.
Studien omfattar drygt 800 patienter med ansiktsförlamning vid en finsk och 16 svenska öron-, näs- och halskliniker. Ansiktsförlamning är ungefär lika vanlig i alla åldrar och patienterna var mellan 18 och 75 år gamla.

Med slumpens hjälp fördelades de på en grupp som under tio dagar fick kortisontabletter och en grupp som under lika lång tid fick till utseendet likadana overksamma placebotabletter. Behandlingen påbörjades inom tre dygn efter att de fått sina första symtom.
Efteråt följdes patienterna med regelbundna kontroller under ett år.
- Återhämtningen efter en ansiktsförlamning kan ta lång tid. De som fortfarande inte är helt bra efter ett år måste dock räkna med att ansiktsnerven är så skadad att besvären blir bestående, säger Thomas Berg.

Uppföljningarna visar att antiinflammatorisk behandling med kortison påtagligt minskar andelen patienter som riskerar sådana livslånga besvär. Efter ett år hade 72 procent av patienterna som fick kortison återfått normal rörlighet i ansiktet. Bland patienterna som inte fick kortison var andelen utan kvarstående besvär betydligt lägre, 57 procent.
- Risken för att fortfarande besväras av ofrivilliga ansiktsrörelser var mer än halverad i gruppen som fick kortison. Att slippa till exempel ryckningar i ögat när man skrattar eller att det rycker i mungipan när man blinkar är givetvis viktigt för livskvaliteten.

Flera forskare har fört fram hypotesen att en infektion i ansiktsnerven orsakad av herpesvirus kan ligga bakom många fall av ansiktsförlamning. Den nya studien ger dock den hypotesen en rejäl törn.
- I vart fall såg vi ingen som helst effekt på utläkningen hos en grupp patienter som fick behandling med tabletter av det virushämmande läkemedlet valaciclovir, säger Thomas Berg.

018-478 13 12
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om