Kortison ger långsiktigt lungskydd

Behandling av astma med antiinflammatoriska kortisonläkemedel som andas in har även på många års sikt positiva effekter på lungfunktionen, i synnerhet för patienter med en mer allergisk form av sjukdomen.

Uppsala2007-04-09 22:00
Det visar resultaten av en europeisk studie, som publiceras i nätupplagan av facktidskriften Journal of Allergy and Clinical Immunologi.
- Ett flertal kliniska prövningar visar att inhalerade kortisonpreparat har gynnsam effekt på lungfunktionen på kort sikt. Glädjande nog verkar den positiva effekten att bestå efter flera års behandling, säger docent Christer Janson vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik i Uppsala.
Han är en av de ansvariga för studien som omfattar 667 vuxna kvinnor och män med astma i nio europeiska städer, däribland Uppsala.

Vid två tillfällen med 10 års mellanrum genomgick de en hälsokontroll där de bland annat testade lungfunktionen med så kallad spirometri. Detta test mäter hur mycket luft en person klarar att blåsa ut under en sekund.
Det är normalt att mängden luft en vuxen klarar av att snabbt blåsa ut avtar med stigande ålder. Försämringen sker dock vanligtvis snabbare och är större hos kvinnor och män med astma än hos lungfriska personer.
Som väntat hade patienterna i den nya studien i genomsnitt bättre lungfunktion när studien inleddes än tio år senare.
- Försämringen av lungfunktionen var dock betydligt mindre hos kvinnorna och männen som fortlöpande under minst fyra år använt inhalerade kortisonpreparat än hos dem som inte haft sådan medicinering, säger Christer Janson.

Ju längre tid den antiinflammatoriska medicineringen pågått, desto mindre var nedgången i lungfunktionen.
I siffror innebär det att mängden luft som patienterna klarade av att snabbt blåsa ut minskade med i genomsnitt 11 milliliter mindre per år hos dem som fortlöpande medicinerade med inhalerat kortison än hos dem som inte gjorde det.
Christer Janson tror att dessa siffror snarare underskattar än överskattar de positiva effekterna av långvarig kortisonbehandling på lungfunktionen.
- Det beror på att patienterna som fick kortison i utgångsläget hade en svårare astma och därmed kunde förväntas ha en snabbare nedgång i lungfunktionen än övriga patienter i studien, säger han.

Den positiva effekten på lungfunktionen av långtidsbehandling med inhalerade kortisonpreparat sågs framför allt hos de kvinnor och män som hade höga halter av så kallade allergiantikroppar i blodet.
- Detta är ett helt nytt fynd. Om det bekräftas i fortsatta studier kan det kanske öppna vägen för en mer individualiserad behandling där kortisondosen justeras utifrån hur höga halter av allergiantikroppar patienten har i blodet, säger Christer Janson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!