Kortfilmsfestivalen hyllar musikvideon
Någon gång för länge sedan betydde musikvideon något mer än bara marknadsföring. Åtminstone känns det så. På årets kortfilmsfestival visas 50 stycken videor som alla har ett mer eller mindre eget konstnärligt värde.
Foto:
Någonstans under en enorm sten i en mörk, mörk skog mycket långt bort ligger det kanske dussintals, ja hundratals, asbegåvade musikvideomakare och trycker. Filmskapare som aldrig skulle skapa karbonkopierade tråkpiller som mest består av omotiverad lättkläddhet och små dansnummer ihopslafsade av koreografen från helvetet. Eller som bara ska vara poetiskt vackra på ett sätt som är så klichéfyllt att inte ens den största av ironiker kan tycka att det är kul.
Givetvis finns det fortfarande de som gör bra videos, det är inte det som är problemet. Men mainstream-utbudet släpper inte in dem.
Musikvideons historia är lång, även om den inte är så anrik. Stumfilmer med musik kan uppfattas som en slags musikvideor, och de tidiga animerade filmerna, skapade av exempelvis Disney innan han snöade in på möss, lät ofta bild och musik samverka på ett spännande sett.
Och redan på 40-talet slog The Panoram soundie, en jukebox som visade filmklipp med musik, igenom i USA. I och för sig var soundies inte särdeles intressanta med dagens mått mätt. Mest visades jazzband som stod och spelade rakt upp och ned. Men på 40-talet var det fortfarande lite häftigt med rörlig bild över huvud taget. I dag kan vi ställa andra krav.
När MTV introducerades 1 augusti 1981 markerades början till en storhetstid för musikvideon. Video killed the radio star med The Buggles, regisserad av Russell Mulcahy, som var den första låt som visades, följdes under ett drygt decennium av en rad mer eller mindre innovativa videor. Under några gyllene år var det självklart att en video skulle visa mer än ett band som bara spelar alternativt försöker se råhäftiga ut, eller bägge två. Inga idéer var för vilda, friheten var så när som på censuren, total.
Kanske var det just friheten som var felet. Man kunde göra vad som helst och gjorde därför till sist så lite som möjligt, människan är inte sällan en lat varelse. Och till saken hör förmodligen att musikvideor aldrig blev särskilt lukrativa för upphovsmännen. Musiker, skiv- och tvbolag hystade in stålarna, medan regissören, som så många andra kulturarbetare, blev tvungen att hålla på med annat för brödfödan.
På Uppsala Internationella Kortfilmfestival, som börjar på måndag, visar man i år programblocket 25 musikvideor som rockade världen, där bland andra Peter Gabriels Sledgehammer, av Stephen R Johnson, och Michael Jacksons Thriller, av John Landis, ingår.
- Vi har länge velat göra något med musik, och just i år passade det bra eftersom den tv-sända musikvideon firar 25-årsjubileum, precis som filmfestivalen, säger Christoffer Olofsson, festivalens programchef.
Hur mår musikvideon, har den spelat ut sin roll?
- Nej. Det görs ju så mycket nu för tiden, det är klart att mycket är skräp. Men det görs ju fortfarande fullständigt briljanta och innovativa skapelser.
Var det lättare förr att hitta hyggliga filmer också i mainstream-utbudet?
- Det kan jag hålla med om. Det är inte lika lätt att hitta till musikvideon längre. På musikkanalerna är det mycket andra program, de är inte längre renodlade musikkanaler, och det kan man beklaga.
- Men vi vill ju uppmärksamma kortfilmerna och inte musikkanalerna. Det är kul att visa filmerna i ett annat sammanhang.
Hur kommer det sig att den eviga klassikern, alla 70-talisters främsta musikvideoreferens, AHA´s Take on me, lyser med sin frånvaro i programmet?
- Vi har inte satt ihop det här blocket själva. Det kommer från den tyska kortfilmsfestivalen i Oberhausen, där man har haft en återkommande avdelning med musikfilm i över tio år. Där är det två personer som väljer ut vad de uppfattar som bra, viktiga och innovativa musikvideor.
Kortfilmsfestivalen pågår från den 26/10 till 29/10.
25 musikvideor, del 1 visas 27/10 kl 19, och 28/10 kl 15, Reginateatern. 25 musikvideor, del 2 visas 27/10 kl 23, och 28/10 kl 19, Grand.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!