Det skulle kunna var ett synopsis till en politisk thriller. En svensk socialdemokratisk regering ingår 2005 ett avtal om militärt samarbete med Saudiarabien. En diktatur som har kritiserats för sin bristande respekt för mänskliga rättigheter. Avtalet förlängs 2010 av en oenig alliansregering (M + C var för och FP +KD var emot). Rent konkret resulterar avtalet år 2007 i att Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) börjar planera bygget av en avancerad vapenfabrik i Saudiarabien. Ärendet är känsligt, frågan är om en myndighet ska syssla med den här typen av uppdrag. Man bildar därför ett fristående bulvanföretag. Firmatecknare är en av generaldirektörens närmsta medarbetare och bolaget ska bemannas med personal från FOI. På pappret är dock företaget frikopplat från myndigheten. Det tycks som om både myndigheten och regeringen har ryggen fri med detta upplägg.
Om det inte hade varit för det faktum att reportrar på Ekot kommer över hemligstämplade dokument. I går gick det att ta del av nyheten som mer lät som fiktion än verklighet. Under gårdagen gjordes vissa medgivanden, men huvudsakligen hänvisar de närmast inblandade FOI, försvarsminister Sten Tolgfors (M) och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) till att materialet är hemligstämplat och att det därmed inte går att kommentera.
Det är ännu svårt att verifiera vad som är sant eller inte. Men så mycket står klart att flera viktiga och principiella frågor ställs på sin spets. Det handlar om Sveriges samarbeten med främmande makt, de svenska reglerna kring krigsmaterielexport och hur stor hänsyn regeringen ska ta till den svenska industrin när de fattar beslut om de ska ingå den här typen av avtal eller avbryta dem i förväg.
Det enda riktiga för FOI och regeringen är att lägga så många kort på bordet som möjligt. Det handlar ytterst om att återställa ett förtroende för den svenska staten. Att den faktiskt lever som den lär. Att deklarationer om Sveriges respekt för mänskliga rättigheter och vikten av demokrati inte bara visar sig vara tomma ord.
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin var under gårdagen inte sena med att anmäla försvarsminister Sten Tolgfors till konstitutionsutskottet. Anmälan tycks närmast ha varit reflexmässig, men den är ändå befogad. Det är viktigt att försöka klarlägga vem som visste vad, när det skedde och hur en svensk myndighet med regeringens goda minne fick uppdraget att arbeta som konsulter för den saudiska krigsindustrin.