Kortavgift kan vara avtalsbrott
Många framför allt mindre butiker tar ut en avgift för kortköp med mindre summor. Handlar du med ett Visakort begår butiken egentligen ett avtalsbrott.
En handskriven lapp vid kassan om kortavgift är relativt vanligt, men den är bara tillåten om du betalar med MasterCard.
Foto: Robert Johansson
Tobaksbutiken Time på Dragarbrunnsgatan tar en avgift på två kronor, dock är den övre gränsen inte specificerad.
- Det är för köp under ungefär 50 kronor, annars gör vi ingen vinst på varorna vi säljer. Jag talar också alltid om att vi tar avgiften, säger Nawal Shaker, som tillsammans med sin man driver butiken.
Anledningen till att en del butiker tar en avgift är att de vill kompensera sig för den avgift man i sin tur måste betala till inlösande bank för varje kortköp.
- Vi tar två kronor för det är vad vi betalar i inlösningsavgift för de flesta kort. Utländska kort som turister har får vi betala mer för. Så vi gör ingen vinst på kortavgiften och 99 procent av kunderna accepterar den, säger Nawal Shaker.
En annan handlare som tar tre kronor för köp under 100 kronor slår ut med händerna.
- Vad ska jag göra. De flesta betalar med kort och jag vill ju inte gå med förlust om jag säljer ett tuggummi. Det är bankerna man ska skälla på, inte oss, säger han.
Men egentligen begår butiken att avtalsbrott - om det gäller Visakort. Visa förbjuder avgift vid kortköp. Handlaren som tar ut avgift bryter då mot det avtal han eller hon har med kortinlösande bank. MasterCard har en annan regel som säger att avgift får tas ut vid kortköp, men den får inte vara högre än butikens inlösningsavgift.
Lars G Ohlsson, ansvarig för kort- och betalfrågor på Svensk Handel, säger att man inte stödjer butikernas kortavgifter.
- Vi strävar mot ett ökat kortanvändande, men vi jobbar hårt med att få bort kortavgifterna. Lösningen kan vara att bankerna börjar ta betalt för kontantuttag i bankomater. Då minskar kontantanvändningen och bankerna kan få kompensation för en sänkning av inlösningsavgiften, säger Lars G Ohlsson.
Roger Persson, ansvarig för kortinlösen på Nordea, tycker att en kund som drabbas av en avgift i först hand ska lösa det med butiksinnehavaren.
-I andra hand kan kunden vända sig till inlösande bank och tala om att butiken tar ut en avgift.
Vid upprepade anmälningar kan en butik som tar ut den otillåtna avgiften mista tillståndet att handla med Visakort, vilket dock är mycket ovanligt. Det vanliga är att banken pratar med den butiksinnehavare som blivit anmäld.
- Det skulle förvåna mig mycket om det inte löser sig efter ett samtal, och om det vore ett stort missnöje bland kunderna så tror jag butiken skulle ändra strategi, säger Bengt Carlsson, pressansvarig vid Handelsbanken.
- Men sedan är det faktiskt så att kontanthanteringen är dyrare för handlarna om man räknar in säkerhetsaspekterna. Det är bara det att inlösningsavgiften är så synlig, säger Bengt Carlsson.
Handelsbanken ersätter kunder som drabbats av en kortavgift om den finns specificerad på kvittot.
Det är långt ifrån alla småbutiker i Uppsala som tar ut avgift, utan löser problemet på andra sätt. Några accepterar inte kortbetalning för summor under exempelvis 50 kronor och en tobaks- och spelbutik har en köpgräns på minst 20 kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!