Men statistiken är redan föråldrad. Förra året sjönk väntetiderna till så kallad trombolys kraftigt vid Akademiska sjukhuset.
– Efter ändrade rutiner hösten 2010 har vi lyckats sänka väntetiderna till blodpropplösande behandling vid hjärninfarkt med över en tredjedel. Förra året genomförde vi 67 trombolyser vilket är nytt rekord vid Akademiska sjukhuset, säger neurologläkaren Erik Lundström.
I siffror innebär det att väntetiden efter ankomsten till sjukhuset till dess att den blodproppslösande behandlingen påbörjats sjönk från 94 minuter 2010 – vilket var näst längst i landet det året – till 62 minuter förra året. Utökade tider för neurologjouren och bättre samordning med ambulans, akutmottagning och röntgenavdelning är några av åtgärderna som vidtogs för att korta handläggningstiderna på sjukhusuet.
– Fortfarande finns dock stort utrymme för ytterligare förbättringar. I Umeå, som har landets kortaste handläggningstider, närmar sig väntetiden på sjukhuset inför trombolys 30 minuter. Kan de korta väntetiden så mycket bör också vi kunna det, säger Erik Lundström.
Hjärninfarkt orsakas av att en blodpropp täpper till blodförsörjningen till en del av hjärnan. Ju tidigare trombolysbehandlingen sätts in och ju tidigare blodförsörjningen på nytt kommer i gång, desto mer sjunker risken för att patienten ska få bestående hjärnskador och handikapp.
– Om den propplösande behandlingen påbörjas inom 90 minuter kommer tre gånger fler patienter att bli helt återställda jämfört med om den påbörjas 3 till 4,5 timmar efter att patienten börjat få sina symtom, säger Erik Lundström.
Men varför kan inte propplösande behandling sättas in direkt efter att patienten anlänt till sjukhuset eller kanske rentav redan i ambulansen på väg dit?
– Det beror främst på att det krävs en röntgenundersökning av hjärnan för att fastställa att patienten har en hjärninfarkt och inte en hjärnblödning. Om stroken orsakas av en blödning är trombolys livsfarlig eftersom den skulle öka blödningen, säger Erik Lundström.
Det är dock inte bara snabbare handläggningstid på sjukhuset som är livsviktig för att snabbt kunna påbörja trombolysbehandling vid hjärninfarkt.
– Att patienten snabbt kommer till sjukhuset efter att ha fått sina första symtom på en stroke är minst lika viktigt. Här verkar kampanjerna för att lära allmänheten att känna igen symtomen på stroke och snabbt larma ambulans ha varit en framgång, säger Erik Lundström.