Kortare väntan på organ i Uppsala

Akademiska sjukhusets för­utsättningar att hitta en organdonator är bättre än på många andra håll i landet. Ett samarbete med mindre sjukhus gör att kön till transplantationer hålls nere.

Uppsala2008-09-03 00:01
Cirka 1,5 miljoner svenskar har sagt ja till att donera organ om de avlider. Akademiska sjukhuset, som utför transplantationer, har strategin att hålla nära kontakt med sammanlagt 22 sjukhus som ligger i städer som Arvika, Karlskoga, Lindesberg, Mora och Falun. Det har bidragit till att Akademiska haft god tillgång till organ.
- Vi har under de senaste 20 åren hållit på med utbildning och information gentemot personalen på dessa sjukhus. Vi uppmanar personalen att kontakta oss vid varje möjlig organtransplantation, säger Christina Bergström som är koordinator för transplantationer inom Uppsala- och Örebroregionen.

Bristen på organdonatorer uppmärksammades i helgen då en kvinna avled på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Kvinnan hade drabbats av en akut svampförgiftning och vårdades på intensiven. En levertransplantation bedömdes vara kvinnans enda chans att överleva. Sjukhuset gjorde ett så kallat "urgent call" och sökte över hela Norden, men förgäves. Kvinnan avled på söndagen.
Sjukvården i Uppsala- och Örebroregionen ansvarar för cirka två miljoner människor i Sverige. Gunnar Tufveson, professor och chef för transplantationscentrum vid Akademiska sjukhuset, säger att situationen i Uppsala är betydligt bättre än på många andra håll i landet.
- Oftast löser det sig, men det krävs ju att en lever ska finnas på plats just då. Det är lite grann slumpen som avgör att det inte finns ett organ på fyra dagar.

Det är när patienter dör under intensivvård, i respirator, med total hjärninfarkt som de kan bli aktuella för organdonation. Kontakt tas med Akademiska sjukhuset som gör en kontroll i donationsregistret. Det är först efter ett dödsfall som koordinatorerna kan ta reda på om den avlidne var registrerad som donator.
Hittills i år har Akademiska sjukhuset utfört 76 transplantationer, framför allt rör det sig om njurtransplantationer, men också transplantation av lever och bukspottkörtel.

För närvarande väntar drygt 60 patienter i Uppsala- och Örebro­regionen på en transplantation. De flesta väntar på en ny njure. ­Antalet väntande betraktas som lägre om man jämför med andra delar av landet.
- I Norden har nog vi den kortaste väntelistan, säger Ingrid Skarp, transplantationskoordinator för Uppsala- och Örebroregionen.
Ändå finns det ingen garanti för att den som bor i Uppsala får ett organ snabbare än om man bodde någon annanstans i landet. Det finns Uppsalapatienter som väntat i sex år, berättar Ingrid Skarp.
Uppemot 40 procent av patienterna kan ha immunologiska ­hinder som innebär att de bara kan ta emot organ från vissa donatorer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!