– Vi söker bidrag för ett projekt med landstinget och kommunerna i Uppsala län med anpassad svenskundervisning för den här gruppen, säger Yllka Nuhiu, etableringssamordnare på Arbetsförmedlingen.
Pengarna kommer från EU via Europeiska Socialfonden, ESF. Men det viktigaste, enligt Yllka Nuhiu, är samarbetet runt projektet, eftersom Arbetsförmedlingen inte får erbjuda utbildning som lyder under skollagen.
Inom vårdsektorn är det stor brist på arbetskraft inom flera yrkeskategorier. Samtidigt är kraven för att få sin svenska legitimation höga. Man ska kunna motsvarande gymnasiesvenska och ha god kunskap i svenska författningar, förutom dokumenterad utbildning och praktik. För en sjuksköterska kan hela processen, med språkkomplettering, ta fyra år innan man har sin svenska legitimation. Tanken är att en specialanpassad språkkurs ska minska den tiden.
– I Stockholm har man ett sådant här projekt i gång. Och då har man kortat tiden för att få en svensk legitimation till 2–3 år, säger Yllka Nuhiu.
Antalet ansökningar hos Socialstyrelsen har ökat kraftigt den senaste tiden. Det gör att väntetiden just nu är ett drygt år innan ansökan börjar behandlas.
På Socialstyrelsen skulle man också helst slippa den här hanteringen, och menar att det skulle vara effektivare om det sköttes av en annan myndighet.
– Om man gjorde det inom högskolevärlden skulle språkinlärning och praktik kunna integreras, samtidigt som man kompletterar de bitar man eventuellt behöver för att få en svensk legitimation, säger Pernilla Ek, avdelningschef på Socialstyrelsen.
Regeringen är medveten om problemen för nyanlända flyktingar att komma i arbete också i bristyrken, när det tar lång tid att få sin utländska utbildning godkänd i Sverige. Man ger därför extra anslag till både Socialstyrelsen, Universitets- och högskolerådet samt kommunerna för att snabba på den här processen. Några konkreta förslag att förändra själva processen, som Socialstyrelsen önskat, blir det dock inte i brådrasket.
– Det ligger inte i budgetpropositionen som presenteras nu. Men det kommer förslag på det här området. Vi har olika vägar, men det är viktigt att se till att nyanlända flyktingar kommer snabbare ut i arbetslivet, säger Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister, när hon är i Uppsala för att presentera regeringens budget.
En möjlighet hon pekar på är se till att nyanlända kan arbeta under tiden som de kompletterar meriterna för sin legitimation.