Kortare utredningstider för ungdomsmål
Ungdomsbrott tar för lång tid att klara upp. I Uppsala har en särskild åklagargrupp som arbetar med brottsmisstänkta under 18 år startats för att korta utredningstiderna, vilket verkar ha gett resultat.
- Riksdagen har sagt att särskild skyndsamhet ska gälla vid ungdomsbrott. Ett halvår är i längsta laget. Det riskerar att påverka förtroendet för rättsväsendet, säger riksrevisorn Eva Lindström.
Hon anser att fler ungdomsbrott brott borde kunna klaras upp. Enligt Riksrevisionens undersökning har andelen brottsmisstankar som lett till lagföring minskat från 66 till 58 procent de senaste sex åren.
Johan G Delin, chef för åklagarmyndigheten i Uppsalas ungdomsgrupp, känner igen bilden som Riksrevisionen ger. Enligt lagen ska förundersökningen vara färdig senast sex veckor efter att personen delgivits misstanke.
- Det tar för lång tid, längre tid än det borde. Jag upplever att det oftast är hos polisen som det blir stopp. Vi försöker trycka på för att vi ska få förundersökningarna senast fem veckor efter ungdomen delgivits misstanke. Men det händer att ungdomarna hinner begå nya brott innan de gamla brotten är färdigutredda, säger han.
Michael Andersson, chef för närpolisområde Knivsta och Uppsala, ligger inga ungdomsärenden på hög. Blir utredningar sena beror det på att något oväntat inträffar, som att en komplettering begärs in eller att personen begår ett nytt brott.
- Många av de unga är väldigt brottsaktiva. De kan hinna begå både två och tre brott under ett par veckors tid och då vill åklagaren ha med de nya brotten också. Det kan också ta tid eftersom det är så många olika parter. Vid förhör ska ofta advokat, föräldrar och socialtjänst vara med till exempel.
Sedan några år tillbaka träffar polisen representanter från kommunens ungdomsbrottsgrupp varje vardagsmorgon för att diskutera aktuella fall. Det, och samarbete med ungdomsåklagarna, har enligt Michael Andersson effektiviserat arbetet med ungdomsbrott i länet.
Enligt Johan G Delin har handläggningstiderna hos åklagarkammaren i Uppsala snabbats upp sedan ungdomsgruppen, som arbetar med ungdomar under 18 år, bildades i april. I gruppen arbetar tre ungdomsåklagare.
- Jag upplever att det har blivit färre mål per åklagare nu. Vi har också ändrat en del rutiner som skapade onödigt dubbelarbete. Alla processer blir bättre om det går snabbt. Vittnena minns mer och det är bättre om konsekvenserna kopplas ihop med brottet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!