Kortare köer till akutmottagningen

Akademiska sjukhuset har lyckats kortat väntetiderna genom Akutenprojektet trots att antalet patienter ökat. Nästa år får sjukhuset tio miljoner kronor för att försöka kapa köerna på akutmottagningen ännu mer.

Uppsala2009-12-28 07:59
För att få en effektivare vård och bättre flyt startade Akademiska sjukhuset i Uppsala 2007 sitt Akutenprojekt. Nu, två år senare, sammanfattas resultatet i en rapport. Väntetiden har kortats samtidigt som antalet patienter ökat med 7 procent.
- Vi har fått ett förbättrat flöde, en ökad patientsäkerhet och bättre arbetsmiljö, säger Marie Källman, som är projektledare.

För två år sedan stod tiden mellan det att en patient kom till väntrummet till dess han eller hon fick träffa en läkare för den längsta tiden i vårdprocessen. Värsta tiden som mättes var nästan 21 timmar. Projektet kartlade patientens väg genom vårdsystemet och såg vilka steg som kunde tas bort för att effektivisera arbetet. Enligt Marie Källman var problemet det sätt hela systemet var uppbyggt på.
- Man fick först vänta, sedan träffa en sjuksköterska och sedan vänta på läkare. Så vi vände på skutan. Målet och tanken är nu att den första man träffar är en läkare, inom fyra timmar, säger hon.

Dessutom har man flyttat om personal.
- Tidigare arbetade många nya läkare på akuten. Nu har vi flyttat dit äldre specialister. Man bedömde från sjukhusledningen att akuten är en så pass viktig del att man därför valt att prioritera den, säger Marie Källman.
Bland annat finns en kardiolog dagtid på akuten.
- Vi såg att patienter med hjärtbesvär stod för en stor del av patienterna, säger Marie Källman.
Specialistläkarna på akuten har fått arbetsbeskrivningar som fokuserar på flöde och att det blir rätt från början. Marie Källman konstaterar att Akutenprojektet kan användas som förebild för övriga delar av sjukhuset.

Sedan ändringarna infördes har mycket förbättrats.
- Dagtid så ser vi att det fungerar mycket bättre. Vi mäter väntetider varje vecka. Måndag till torsdag klarar vi 70 procent under 4 timmar, i dagsläget.
Hon påpekar dock att förändringsarbete tar lång tid.
- Det återstår en del att göra. På helgerna, när vi inte har några specialister på plats, är väntetiderna fortfarande långa, säger Marie Källman.

Nästa år planerar sjukhuset för ett nytt Akutenprojekt. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen bestämde nyligen att sjukhuset ska få 10 miljoner kronor i extra anslag för att förbättra handläggningstiderna vid akutmottagningen. 
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om