Det är sen eftermiddag och mörkret börjar lägga sig över Avans klipp i centrala Uppsala.
Inne i salongen är det ett fåtal kunder som får behandling – någon tvättar håret och en annan sitter med håremballage. Men många stolar gapar tomma.
– Vi märker att kunderna kommer mer sällan. Många tänker nog att i stället för att gå var sjätte vecka så går jag var åttonde vecka eller väntar ännu längre mellan besöken, säger Avan Abu-Baker Hasan, som driver Avans klipp och Queeings i Uppsala.
– Det är en trend helt enkelt.
Avan Abu-Baker Hasan utvecklar resonemanget:
– Det som vi märker är att man oftast väntar en längre tid med de större, dyrare behandlingarna.
Dyrare behandlingar innefattar emballage och klippning. En sådan kombination kostar mellan 2 500 och 3 000 kronor.
– Alla sitter i samma båt. Allt kostar, så jag tror just de här månaderna – februari, mars och april – är månader då folk kommer fortsätta hålla i pengarna.
En herrklippning kostar 410 kronor på Avans klipp – att jämföra med den dyraste behandlingen för en kvinna som alltså kostar uppemot 3 000 kronor. Att endast klippa sig som kvinna kostar runt 600 kronor.
– Det är skillnad mellan att klippa en man och kvinna. Det tar längre tid att klippa en kvinna och tid är pengar. Det krävs också mycket mer styling på en dam än på en man. Killarna är också mer regelbundna i sina frisörbesök, säger Avan Abu-Baker Hasan.
Trots tuffa tider tror Avan att kunderna återkommer.
– Framåt sommaren när det vankas högtider, avslutningar och studenter tror jag inte folk vill gå där och inte vara fin i håret.
Avan Abu-Baker Hasan har över 20 år i branschen. Hennes två salonger ligger bra till i stan och hon uppger att man tack vare en bra grund inte påverkas ekonomiskt – ännu.
– Det är stabilt. Jag brukar säga att om vi klarade oss igenom pandemin, som var en väldigt oviss tid, så klarar vi det här. Om det inte blir väldigt långvarigt förstås för Sverige och världen. Men just nu känner vi att klarar oss bra med tanke på den kundkrets vi har, säger hon.
Hon ser också skillnader mellan den egna branschen och till exempel restaurangbranschen, som drabbas hårt när svenskarna och Uppsalaborna håller hårdare i plånboken.
– Hos oss väntar man med besöken, så det jämnar ut sig över tid. Ett bortvalt restaurangbesöket är ett besök mindre.