Kort kö till dyra hyreslägenheter

Det har blivit något lättare att få en bostad via Bostadsförmedlingen i Uppsala. 254 lägenheter har förmedlats med en kötid kortare än ett år. Men då är hyrorna höga.

Mona Lindén

Mona Lindén

Foto: Lennart Lindström

Uppsala2019-03-05 07:00

– Kan man tänka sig nyproduktionshyror är det lätt att få en bostad i Uppsala just nu. Rent generellt kan man säga att ju billigare hyra desto längre kötid blir det, säger Mona Lindén, vd för Uppsala Bostadsförmedling.

Mediankötiden för lägenheter i det befintliga beståndet ligger på 8 år, när man tittar på de lägenheter som förmedlades under 2018. Det är något kortare än under 2017. Men det påverkas delvis av att det är större omsättning på nyproducerade lägenheter. När dessa lägenheter dyker upp igen, kanske efter ett år, räknas de till det befintliga beståndet även om de hyresmässigt mer är att jämföra med nyproduktion.

Mona Lindén säger dock att kötiden är ett ganska dåligt mått på vad det är som efterfrågas av dem som står i bostadskön.

– Många står i kön som en slags försäkring inför framtiden. Bara 14 procent är aktiva bostadssökande och gör 5 intresseanmälningar eller mer om året. Den dagen man behöver flytta kan det vara slumpmässigt hur lång kötid man har just då.

Enligt Mona Lindén kan man också se ett visst mått av spekulation bland intresseanmälningarna. Många vill se vad deras kötid kan räcka till. När det närmar sig kontraktsskrivning hoppar de av. När en populär lägenhet legat ute några dagar kan många avstå från att anmäla intresse, eftersom de ändå hamnar så långt bak att det inte är någon idé.

– När det väl kommer till kritan är de inte intresserade. De har förmodligen ett boende i dag, och om de ska flytta måste det nya boendet bättre svara mot önskemålen, säger Mona Lindén.

När Bostadsförmedlingen frågar de köande vad det är för lägenheter de söker visar det sig också att önskemålen ofta inte motsvarar vad de är beredda att betala för.

– De önskar sig en större bostad. Men när det är dags att betala hyran är de inte beredda att betala vad den större ytan kostar.

Det är också väldigt tydligt att det kommer in många fler intresseanmälningar när det kommer ut en lägenhet med låg hyra.

Detta ser man också om går igenom listan med förmedlade lägenheter under året. Den som vill ha en fyrarumslägenhet med en hyra under 10 000 kronor får räkna med en kötid på 10 år eller mer. De ligger då till exempel i Sala backe. Några enstaka fyror med hyror omkring 10 000 kronor i Kvarngärdet och Gränby har gått till sökande med 8 års kötid. Tvåor och treor med kvadratmeterhyror i samma härad finns det fler av, och har förmedlats till sökande som har köat i 6–7 år för att få en lägenhet i Sävja eller Gottsunda. En tvåa på 69 kvadratmeter kan då kosta 6 400 kronor i månaden.

Snittlägenheten är dock både dyrare och mindre. En tvåa på 68 kvadratmeter kan kosta 8 500 kronor och förmedlas till sökande som köat i 2 år eller längre.

228 lägenheter har gått till sökande med en kötid som är kortare än ett år. Här hittar man till exempel tvåor på 40 kvadrat på Kvarngärdet med en hyra på 8 200 kronor i månaden och treor i Gränby och Industristaden på 70–73 kvadratmeter med en hyra på mellan 11 000 och 12 000 kronor. Där finns även ettor och tvåor på 30 kvadrat i Industristaden och Gränby med hyror på 7 000–8 000 kronor.

Totalt är det 108 828 personer som står i bostadskön i Uppsala, vilket kan jämföras med 92 407 i slutet av 2017. Den genomsnittliga personen i bostadskön har en kötid på 4,5 år. Man kan också se att majoriteten av dem som faller ur kön när de inte betalat avgiften har kortare kötid än 3 år. Många ska betala in sin avgift runt årsskiftet och just nu är det 104 900 av dem som har betalat avgiften.

5 700 lägenheter förmedlas

Totalt förmedlades 5 771 lägenheter av Bostadsförmedlingen i Uppsala under 2018, vilket är nästan 2 000 fler än under 2017.

De allra flesta av dessa, 5 444, var lägenheter i Uppsala.

Dessutom skrevs kontrakt för 273 lägenheter i Enköping, 24 stycken i Heby, 64 i Knivsta och 2 i Västerås via förmedlingen.

Av lägenheterna i Uppsala var det 4 272 som skrevs på tillsvidarekontrakt och 1 172 på korttidskontrakt.

Av tillsvidarekontrakten var det 2 611 vanliga lägenheter, 1 327 studentlägenheter, 76 seniorlägenheter, 214 ungdomslägenheter, 42 trygghetslägenheter och 2 lägenheter i kollektivboende.

Medianlägenheten som förmedlats är en tvåa på 58 kvadratmeter med en hyra på 8 400 kronor. Flest lägenheter förmedlades på Kvarngärdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om